PSV wil in bekerfinale tegen Ajax breken met traditie

17 april 2022 om 10:00 • Aangepast 18 april 2022 om 14:40
nl
Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Die uitspraak komt zeker in de sportwereld regelmatig terug. En dat is in aanloop naar de bekerfinale goed nieuws voor PSV.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Drie keer stond PSV in de finale van het Nederlandse bekertoernooi tegenover Ajax. En drie keer stapte het als verliezend finalist van het veld. De eerste keer was in 1970, toen de Amsterdammers met 2-0 te sterk waren voor het PSV. Door doelpunten van Piet Keizer en Johan Cruijff won Ajax de finale, die gespeeld werd in Stadion De Vliert in Den Bosch.

In 1998 stonden de twee Nederlandse topclubs weer tegenover elkaar in de eindstrijd. De ploeg met spelers als Ronald Waterreus, Jaap Stam, Wim Jonk, Phillip Cocu en Luc Nilis kregen vooral geen grip op Jari Litmanen, die met drie doelpunten een grote rol speelde bij de 5-0 nederlaag van PSV.

De laatste keer dat Ajax en PSV samen streden om de dennenappel was in 2006. Verdediger Michael Lamey speelde een opvallende rol. Hij scoorde en moest later met twee keer geel - en dus rood - van het veld. In de blessuretijd van de wedstrijd zag hij Klaas-Jan Huntelaar met zijn tweede doelpunt van de avond de beslissende 2-1 maken.

Roger Schmidt
Die eerdere nederlagen zeggen niets over de finale van 2022. Voor PSV, dat via overwinningen op Fortuna Sittard, Telstar, NAC Breda en Go Ahead Eagles de finale haalde, is het in De Kuip de kans om voor de tiende keer in de geschiedenis de beker te winnen.

Wachten op privacy instellingen...

Trainer Roger Schmidt vierde eerder bekersucces met Red Bull Salzburg en Bejing Guoan. Eerder dit seizoen stond hij met PSV ook in een ‘finale’ tegenover Ajax. In Amsterdam werd het toen 4-0 voor de Eindhovenaren, die dankzij doelpunten van Noni Madueke (2x), Yorbe Vertessen en Mario Götze de Johan Cruijff Schaal wisten te winnen.

Voor Schmidt zou winst zijn tweede prijs met PSV betekenen, voor hij komende zomer het Brabantse land achter zich laat. In de komende weken is hij met zijn ploeg ook in de race voor de landstitel, waar het met nog vijf wedstrijden te spelen vier punten achterstand heeft op Ajax.

Bekergeschiedenis
PSV speelt zondagavond de achttiende bekerfinale in de geschiedenis. Van de vorige zeventien edities sloten de Eindhovenaren er negen winnend af. Daarmee staat PSV achter Ajax en Feyenoord op de derde plek met meest gewonnen bekerfinales.

De laatste keer dat PSV de KNVB Beker won was in 2012, toen Heracles Almelo met 3-0 werd verslagen dankzij doelpunten van Ola Toivonen, Dries Mertens en Jeremain Lens. In 2013 mocht PSV op herhaling, maar ging het ondanks een doelpunt van Jürgen Locadia onderuit tegen AZ. Het was tot dit seizoen de laatste keer dat PSV de bekerfinale wist te bereiken.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!