Voetbalsters PSV verliezen bekerfinale van Ajax

18 april 2022 om 16:42 • Aangepast 28 april 2022 om 15:11
De voetbalsters van PSV zijn er niet in geslaagd om de KNVB-beker te winnen. De Eindhovense ploeg verloor in de finale in De Goffert in Nijmegen met 2-1 van Ajax. De Eindhovense vrouwen konden daarmee niet het voorbeeld van de mannen volgen. Die wonnen zondag in Rotterdam met 2-1 van Ajax.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Corné Verschuren

In de vrouwenfinale nam Ajax kort voor rust de leiding. Romée Leuchter kreeg de bal in de 39e minuut op de rand van het zestienmetergebied aangespeeld en de ex-aanvalster van PSV wist haar tegenstandster van zich af te houden. Leuchter tikte de bal breed op de inlopende Nadine Noordam, die beheerst in de hoek raak schoot: 1-0. Noordam speelde vorig seizoen nog voor ADO Den Haag. Met ADO verloor ze toen in de bekerfinale met 1-0 van PSV.

Spectaculair
De tweede helft in Nijmegen verliep spectaculairder dan de eerste, met kansen voor beide doelen. Na een fout van Ajax-verdedigster Jonna van de Velde, die zich bij de zijlijn simpel liet aftroeven, kon Amalie Thestrup in de 74e minuut bij de eerste paal de gelijkmaker binnenwerken.

PSV kon maar kort genieten van die gelijke stand. Na een fraaie pass van Victoria Pelova kopte Leuchter de bal in de 76e minuut in het doel.

Balen
Leuchter had dus met een doelpunt en een assist een belangrijk aandeel in de triomf van Ajax. De Amsterdamse club won de beker bij de vrouwen eerder in 2014, 2017, 2018 en 2019. PSV blijft op de bekerwinst van 2021 staan.

PSV-verdedigster Mandy van den Berg baalde na afloop dat Ajax twee minuten na de gelijkmaker van PSV alweer de leiding nam (2-1). "We liepen alweer zo snel achter de feiten aan, dan wordt het een moeilijk verhaal. Het kostte veel energie om langszij te komen. Om dat dan nog eens te doen, is lastig."