Video

Een huis bouwen binnen 6 weken: in Uden kan het en dat wil de koning zien

20 april 2022 om 16:36 • Aangepast 21 april 2022 om 09:46
nl
Terwijl de laatste hand gelegd wordt aan veertien appartementen voor Amsterdam, wordt bij Barli in Uden de hele fabriekshal nog gauw schoongemaakt voor koning Willem-Alexander. Die komt namelijk de nieuwe fabriekshal openen. Het bedrijf bouwt in zes weken een woning in de fabriek en binnen een dag staat het huis op locatie.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Bij de nieuwe fabriekshal staat een voorbeeldwoning met drie verdiepingen. "Deze zetten we in een paar uurtjes op locatie neer", zegt directeur Andries Peters met trots. "Als je hem dan schildert en inricht kun je er na twee weken in wonen."

''We kunnen nu vijf huizen per dag maken.''

De woning en de nieuwe fabriek worden door koning Willem-Alexander geopend. "We hopen dat hij zich hier thuis voelt", zegt Peters. "We hebben hier foto’s van het gezin van de koning gezet. Ook met een knipoog naar de prinsesjes die straks uit huis gaan en deze woningen zijn ideaal voor starters."

Achthonderd kant-en-klare woningen komen er nu jaarlijks uit de fabriek in Uden. Dat aantal kan door de grote vraag naar nieuwbouw flink omhoog. "We hebben de capaciteit verdubbeld. We kunnen nu vijf huizen per dag maken. De vraag is enorm maar de procedures bij de gemeentes zijn vaak heel traag."

"Zeven van deze appartementen staan morgen in Amsterdam."

In de fabriek zijn ze nu bezig met woningen voor Amsterdam, Schaijk en Nijmegen. "Hier maken we in verschillende stappen de muren van de huizen", vertelt medewerker Jos van Gaal. "Ze worden hier helemaal geïsoleerd en de leidingen worden in de muren verwerkt." Zo kunnen er veertien muren per dag gemaakt worden.

In de hal ernaast lijkt het alsof je door een nieuwbouwwijk loopt. Veertien woningen worden opgebouwd in de fabriek. Schilders zorgen ervoor dat de muren netjes zijn afgewerkt, dakdekkers zijn bezig met de afwerkingen van het dak en de buitenmuren.

"Zeven van deze appartementen staan morgen in Amsterdam. Ik werk nu twee jaar hier, maar het blijft gek dat dit morgen op de derde verdieping van een appartement staat", vertelt Van Gaal terwijl het eerste appartement op een trailer wordt gezet.

"We leveren duurzame en goedkope huurwoningen voor de sociale huur."

Andries Peters laat ondertussen zien dat een huis uit een fabriek ‘een gewoon’ huis is. "Alleen is het soms wat smaller omdat we het moeten kunnen vervoeren. Maar alles zit erin, van een keuken tot drie slaapkamers en een badkamer."

Tijdens Prinsjesdag zei de koning in zijn troonrede dat het belangrijk is dat er goede en betaalbare huurwoningen zijn zodat de woningnood gaat dalen. "Daarom dat we hem gevraagd hebben de nieuwe fabriek te openen. Dat hij ja heeft gezegd geeft aan hoe maatschappelijk belangrijk het is waarmee we mee bezig zijn. We leveren duurzame en goedkope huurwoningen voor de sociale huur", zegt Peters.

En hoe duur is zo’n fabriekswoning? Eentje met drie slaapkamers en twee verdiepingen staat voor 100.000 euro op locatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!