Wobine Buijs dacht niet lang na over opvang asielzoekers: 'We regelen dat'

20 april 2022 om 21:24 • Aangepast 21 april 2022 om 09:51
nl
De bus met asielzoekers was dinsdag al onderweg naar Oss toen de telefoon van burgemeester Wobine Buijs overging. Of ze razendsnel kon zorgen voor de opvang van tachtig vluchtelingen voor wie in het opvangcentrum Ter Apel geen plek was. Het verzoek kwam van Jack Mikkers, de Bossche burgemeester en hoofd van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Naar eigen zeggen aarzelde de burgemeester van Oss geen moment. En dat was de start van een wonderlijk vruchtbare nacht in Oss.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

"We laten niet een bus door Nederland rijden met mensen die anders onder de sterren moeten slapen", was Buijs' eerste respons. Die opvatting leidde dinsdagavond tot een kettingreactie zonder weerga. Want hoe timmer je in enkele uren een fatsoenlijke opvang in elkaar? "Desnoods wordt het een gymzaal met bedden, dan regelen we dat", klonk het besluitvaardig uit de mond van de burgemeester.

Handen uit de mouwen
Door een 'administratieve fout' arriveerden de asielzoekers tegen de avond bij het gemeentehuis in Oss. Daar werden ze opgevangen en kregen ze wat eten en drinken voorgeschoteld. Een meevaller: de zon was al onder waardoor het vasten voor moslims even niet van toepassing was. Intussen werkten ambtenaren van het gemeentelijke crisisteam, zij aan zij met vrijwlligers aan de overkant van de straat om de onderste verdieping van het oude kantoor van de Belastingdienst in te richten.

Daar wonen al 120 Oekraïnse vluchtelingen die toesnelden en de handen uit de mouwen staken om schoon te maken en bedden te plaatsen. Met man en macht slaagde de beddenoperatie en lag iedereen rond middernacht op een oor. Het is volgens Buijs onduidelijk hoe lang de opvanglocatie openblijft.

Syrische vluchtelingen
Het voormalige kantoor aan de Raadhuislaan was in 2015 al eens de plek waar Syrische vluchtelingen zijn ondergebracht. Met het oog op nieuwbouw op de locatie, zou een herhaalde opvang te veel geld kosten. De oorlog in Oekraïne veranderde die opvatting in één klap. Het gebouw werd in zijn geheel opnieuw beschikbaar gesteld voor Oekraïners.

Maar dat plan gaat nu door het nijpend plaatsgebrek in Ter Apel niet helemaal op. Asielzoekers kunnen momenteel vanuit Groningen niet doorstromen naar een van de 111 azc's. Die zitten vol, mede omdat zo'n 13.000 statushouders wachten op een woning.

Spanningen
Het aloude 'nood breekt wet' deed in Oss wonderen. De onderste verdieping van het belastingkantoor is binnen enkele uren omgetoverd tot een opvang voor zo'n tachtig Syriërs, Afghanen en Eritreeërs. "Er zitten veel statushouders te wachten op een woning. Net zoals veel Nederlanders. Dat levert spanningen op", realiseert Buiijs zich. "We gaan toch kijken hoe we die mensen hier kunnen opvangen want het loopt over de schoenen." Ze verzekert dat in Oss en omgeving nog voldoende plek overblijft voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Of dat goed samengaat, al die vluchtelingen uit alle windstreken? De burgemeester van Oss twijfelt daarover geen moment. "De kinderen speelden deze woensdagochtend al samen in de zandbak, dus dat is mooi."

LEES OOK: Gemeente Oss vangt 80 asielzoekers uit Ter Apel op

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!