RKC Waalwijk hoort na nederlaag tegen PEC weer bij de degradatiekandidaten

23 april 2022 om 21:55 • Aangepast 2 mei 2022 om 16:34
Veel kansen, VAR-momenten, blessures en doelpunten. Het duel tussen RKC Waalwijk en PEC Zwolle was qua niveau een degradatiekraker, maar tegelijkertijd een wedstrijd waarbij de neutrale toeschouwer zich niet hoefde te vervelen. RKC had het liever anders gezien, want in eigen huis stapte het met een 2-0 nederlaag van het veld.

Goed was het niet, van beide kanten. Maar er gebeurde wel genoeg in het Mandemakers Stadion in Waalwijk, waar het grootste deel van de supporters van PEC Zwolle pas kort na de aftrap het vak in kwam lopen.

Omdat beide ploegen fouten maakten en slordig waren, ontstonden er over en weer kansen. RKC'er Ayman Azhil kreeg na acht minuten de eerste grote kans. Op aangeven van Jens Odgaard schoot hij de bal gehaast over. Op slag van rust kreeg ploeggenoot Richard van der Venne ook een enorme mogelijkheid om te scoren. Hij mocht vrij uithalen van zo'n tien meter, maar een goede reactie van Kostas Lamprou voorkwam een Waalwijkse treffer.

RKC keek op dat moment al tegen een achterstand aan. Na iets meer dan een kwartier kwam PEC Zwolle op voorsprong. Thomas van den Belt kreeg alle tijd om van zo'n twintig meter aan te leggen. Keeper Etiënne Vaessen had geen antwoord op het lage schot van de middenvelder.

VAR-momenten
Op het scorebord stond weliswaar de 0-1, maar het duurde nog minuten voor de aftrap volgde. De PEC Zwolle-fans zongen 'voetballen, voetballen, voetballen' en de RKC-fans keken vol verbazing en ook hoopvol naar scheidsrechter Jochem Kamphuis, die moest wachten op de VAR in Zeist. Na lange tijd wees Kamphuis naar de middenstip, van VAR Rob Dieperink hoefde hij de situatie niet te beoordelen en was het een geldig doelpunt.

Kort na rust greep de VAR wel in. Kamphuis gaf Daishawn Redan een gele kaart vanwege een schwalbe, maar op advies van Dieperink ging hij de beelden van de valpartij toch nog eens terugkijken. Hij kwam terug op zijn beslissing. Geen fopduik, maar een overtreding van Ahmed Touba: strafschop voor PEC. Aanvoerder Bram van Polen ging achter de bal staan en schoot de bal zonder twijfel tegen de touwen.

Na de 0-2 werd het spel zeker niet beter. Maar ook nu kwamen er mogelijkheden voor RKC om in ieder geval de aansluitingstreffer te maken. Michiel Kramer, de vervanger van de geblesseerd uitgevallen Odgaard, kreeg oog in oog met Lamprou de grootste RKC-kans na rust maar hij was niet scherp genoeg. De thuisploeg probeerde ook in het slot van het duel terug in de wedstrijd te komen, maar wist nauwelijks door de verdedigingsmuur van Zwolle te komen.

Degradatiezorgen
RKC had zichzelf zaterdag een heel goede dienst kunnen bewijzen. Met een zege op PEC Zwolle was de ploeg zo goed als veilig geweest. Het gat met PEC zou dan gegroeid zijn naar acht punten in het voordeel van de formatie van trainer Joseph Oosting. Nu zijn de Zwollenaren door de winst gestegen naar de zestiende plek en hebben ze nog maar twee punten minder dan RKC. Met nog vier duels te spelen zal de degradatiestress ineens hard kunnen toeslaan bij RKC.

Het gat met Sparta Rotterdam en Willem II, de ploegen die op dit moment op een plek staan die rechtstreekse degradatie betekent, is nu drie en vijf punten. De Tilburgse ploeg heeft nog wel een wedstrijd minder gespeeld dan RKC. Zondagmiddag komt Willem II in actie tegen Vitesse. In de laatste weken van de competitie voetbalt RKC nog thuis tegen FC Groningen en Heracles Almelo en moet het nog naar SC Cambuur en AZ.