Advocatenneef Taghi wilde 'niks' met ontsnapping uit EBI te maken hebben

25 april 2022 om 13:03 • Aangepast 3 mei 2022 om 16:30
nl
Youssef T., neef en voormalig advocaat van Ridouan Taghi blijft voorlopig in de cel. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag besloten. De neef wordt verdacht zijn neef Taghi te helpen met ontsnappingsplannen uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Tijdens de zitting ontkende de voormalig advocaat dat hij zijn neef wilde helpen. Hij zei dat hij juist probeerde om de ontsnappingsplannen te dwarsbomen.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Hij bezwoer de rechtbank dat hij geen berichten van Taghi heeft doorgegeven aan handlangers buiten de muren van EBI. Taghi zit sinds december 2019 in voorarrest in Vught. Hij is de hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo.

De rechtbank houdt maandag een inleidende zitting in de strafzaak tegen Youssef T. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij de schakel is geweest tussen Taghi in de gevangenis en de buitenwereld. Volgens justitie heeft hij hem geholpen bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak of ontsnapping uit de EBI en het voortzetten van drugshandel. Volgens T. is dat dus niet het geval geweest.

OM gelooft niks van verhaal
Het OM gelooft niets van zijn verhaal. "Meneer T. is vijf keer verhoord, maar eigenlijk zegt hij niets concreets. Hij probeert het een beetje af te zwakken, erom heen te draaien. Maar flink zijn en vertellen waar het om gaat, dat durft meneer niet."

De vraag of Taghi een concreet plan had om te ontsnappen, kon T. niet beantwoorden. "Ik kan er niks concreets over zeggen. Het was een gedachtespinsel, een plan, een idee." Volgens het OM werden er drie verschillende plannen ontwikkeld voor een gewelddadige uitbraak dan wel een ontsnapping. T. en zijn advocaten gaven aan dat T. zijn best deed om de mogelijke plannen te vertragen.

T. heeft zich inmiddels van het tableau laten schrappen en is geen advocaat meer. Hij werd op 8 oktober aangehouden, tijdens een bezoek aan Taghi in de EBI.

Voorarrest verlengd?
Vorig jaar bezocht T. hem daar tientallen keren, in zijn hoedanigheid als advocaat. Justitie kreeg na verloop van tijd het ernstige vermoeden dat het tweetal heel andere dingen besprak dan juridische problemen. Daarop werd een onderzoek in gang gezet, waarbij beide mannen tijdens de bezoeken ook werden afgeluisterd en gefilmd met verborgen camera's. Het OM presenteerde een deel van die beelden tijdens de vorige zitting in de zaak op 14 april.

T.'s advocaten vinden dat er geen redenen zijn om T. nog langer in voorarrest te houden en hebben bij de rechtbank bepleit hem al dan niet voorwaardelijk op vrije voeten te stellen. Het OM verzet zich daartegen. De rechtbank zal daar waarschijnlijk later op de maandag over beslissen.

LEES OOK: ‘Ridouan Taghi werkte vanuit EBI aan drie ontsnappingsscenario's’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!