‘Ridouan Taghi werkte vanuit EBI aan drie ontsnappingsscenario's’

13 januari 2022 om 17:19 • Aangepast 14 januari 2022 om 17:17
nl
Ridouan Taghi is vanaf maart vorig jaar bezig geweest met het organiseren van een uitbraak uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, meldt NRC. Hij werkte aan drie verschillende scenario's om te ontsnappen.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Dat blijkt uit dossierstukken van het onderzoek naar zijn neef Youssef die NRC heeft ingezien. Youssef werkte tot zijn aanhouding op 8 oktober in de EBI als advocaat voor Taghi. Uit de stukken blijkt dat in opdracht van Taghi is gewerkt aan drie scenario's voor zijn ontsnapping.

Navy seals
Twee daarvan hadden moeten worden uitgevoerd door getrainde professionals, zo blijkt uit een bericht van Taghi, die sinds eind 2019 in de EBI zit. "Het moet op de navy sealsmanier. Je denkt te makkelijk echt", meldt Taghi in een bericht aan ene Jim. Youssef moest dat in opdracht van Ridouan doorgeven.

De politie vermoedt dat een gewelddadige bevrijdingsactie met codenaam Bios had moeten plaatsvinden bij de EBI in Vught of bij de extra beveiligde 'bunker', de rechtszaal in Osdorp waar de Marengo-zaak wordt behandeld.

Mega Mindy
Dat waren twee mogelijke scenario’s. Voor het derde met codenaam Mega Mindy moest informatie worden vergaard over vier medewerkers van de EBI in Vught bij de Belastingdienst. Het vermoeden is dat zij zouden worden gegijzeld met de intentie om Taghi vrij te krijgen.

LEES OOK:

Leger helpt EBI in Vught om uitbraak van top Mocro-maffia te voorkomen

Niemand ontsnapte ooit uit EBI en dat komt door deze veiligheidsmaatregelen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!