Video

Marcel uit Dongen kreeg het eerste van 544 lintjes: ‘Dit is zo bijzonder’

26 april 2022 om 11:00 • Aangepast 4 mei 2022 om 14:54
nl
Het eerste lintje in Brabant is dinsdag uitgereikt aan Dongenaar Marcel van Hattum. En dat kwam als een verrassing voor een man die zich als ‘supervrijwilliger’ inzet voor liefst vijf verenigingen. Van Hattum wist van niks, maar toen burgemeester Marina Starimans voor de deur stond viel het kwartje. Niet veel later werden de magische woorden uitgesproken: ‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd...’ En dat zinnetje wordt dinsdag nog eens 543 keer gedeclameerd in onze provincie.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Te beginnen dus in Dongen. Om halfnegen verzamelen burgemeester Starimans, leden van het oranjecomité en vrienden en familie zich op de hoek van de straat. "Dit is het leukste moment", zegt Starmans met een grote glimlach. "Deze mensen verwachten het niet en daar doen ze het ook niet voor."

"Dit heb ik zo gemist, het is namelijk zo leuk om te doen."

Twee jaar lang is de Koninklijke Onderscheiding niet persoonlijk uitgereikt. Maar nu kan het weer en daarom straalt de Dongense burgemeester extra. "Dit heb ik zo gemist, het is namelijk zo leuk om te doen. Je verrast echt mensen, daarom hoop ik ook dat Marcel helemaal niks weet." En dat klopt: Van Hattum heeft niks door, tenminste tot het moment dat hij de burgemeester met een cameraploeg voorbij ziet lopen.

"Nu heb ik wel een vermoeden", zegt Van Hattum als de burgemeester in zijn woonkamer staat. "Maar tot twee minuten geleden had ik nog geen idee, anders had ik wel iets anders aangedaan." Marcel en zijn vrouw dachten dat ze vandaag naar Breda moesten, want schoonbroer Hans krijgt ook een lintje. "Maar nu is het feestje in Dongen."

"Uw warme, hartelijke inborst wordt enorm gewaardeerd."

Maar voordat het lintje opgespeld wordt en erop geproost kan worden, is het eerst tijd voor een speech waarin alle verdiensten van Van Hattum worden opgesomd. "U bent een groot sportfanaat, maar vooral een clubman en een groot clubbestuurder", zegt de burgemeester. "Er zijn heel wat mensen die u een warm hart toedragen, die uw inzet heel erg op prijs stellen. Uw warme, hartelijke inborst wordt enorm gewaardeerd."

En dan klinkt voor het eerst tijdens deze lintjesregen: "Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u, Marcel van Hattum, te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau."

"Het voelt bijzonder, echt heel bijzonder."

Glimmend van trots staat Van Hattum in zijn eigen woonkamer. "Je leest altijd in de krant dat mensen verrast zijn, dan denk ik altijd: ‘Dat kan niet, je moet wel iets doorhebben’. Maar ik had echt niks in de gaten." Het maakt Marcel extra trots dat hij het eerste lintje heeft gekregen. "Het voelt bijzonder, echt heel bijzonder. Het is een waardering voor alles wat ik heb gedaan. Jarenlang heb ik vrijwilligerswerk gedaan."

Aan stoppen moet Van Hattum niet denken. "Ik ga zelfs verder, ik ben alweer bezig met een ecologisch pad dat we hier in Dongen willen gaan aanleggen."

Voor de burgemeester en het oranjecomité is er niet veel tijd om feest te vieren. Voor de middag moeten er nog drie Koninklijke Onderscheidingen worden uitgereikt. En dus gaat de bus weer verder, naar het volgende adres.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!