Ondernemers boos over komst asielzoekers Kanaaldijk: ‘Er is geen overleg' - Omroep Brabant

Ondernemers boos over komst asielzoekers Kanaaldijk: ‘Er is geen overleg'

26 april om 13:28 • Aangepast 4 mei om 14:58
Ondernemers op het Eindhovense bedrijventerrein De Kade zijn boos. Ze voelen zich niet serieus genomen en niet gehoord door de gemeente, nu er asielzoekers komen wonen in de woonunits aan de Kanaaldijk-Zuid.
Profielfoto van Studio040
Geschreven door

Dat meldt Studio040. Vorige week meldde de gemeente dat er honderd asielzoekers uit Ter Apel worden opgevangen aan de Kanaaldijk-Zuid, waar eerder daklozen tijdelijk werden gehuisvest.

De ondernemers in de buurt zijn totaal verrast. “Er is geen overleg geweest. We worden pas na afloop op de hoogte gebracht, als het al besloten is. Dat gebeurde eind vorig jaar ook al, toen er een daklozenopvang werd ingericht. We worden gewoon niet serieus genomen”, reageert Bjorn Seerden van de ondernemersvereniging.

"Nu horen we dat er asielzoekers komen. Dat was niet de afspraak."

Het vertrouwen van de ondernemers in de gemeente is afgenomen. Eerder was er ook al geen inspraak rond de komst van de daklozen. Het stadsbestuur betuigde daarna zelfs spijt. En daar bovenop: de gemeente komt haar beloften niet na, vinden de ondernemers. Seerden: “De gemeente had beloofd dat de woonunits zouden worden weggehaald als de winteropvang in april zou sluiten. Nu horen we dat er asielzoekers komen. Dat was niet de afspraak.”

Het niet nakomen van afspraken is niet het enige dat de ondernemers steekt. Ook zijn er zorgen over de vluchtelingen die vanaf volgende week naar Eindhoven komen. “We snappen de ernst en begrijpen dat mensen moeten worden opgevangen. Maar we zijn wel sceptisch over deze doelgroep. Ter Apel is een aanmeldcentrum, en daar is veel overlast geweest in de omgeving. We vragen ons af hoe dit in Eindhoven wordt voorkomen.”

"Het COA heeft geen binding met Eindhoven en heeft het nu extreem druk."

Volgens Seerden had Springplank040 bij de opvang voor daklozen een duidelijk plan hoe eventuele overlast kon worden ingedamd. Hij vraagt zich af of het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deze taak wel aankan. “Het COA heeft geen binding met Eindhoven en heeft het nu extreem druk. Wie zegt mij dat dit allemaal goed gaat komen? Ik hoop dat het COA dit allemaal goed kan regelen, samen met de gemeente en de politie."

Eerder zaten er dus daklozen in de units aan de Kanaaldijk. De komst van die opvang stuitte op weerstand. Een conflict met de gemeente leidde zelfs tot een rechtszaak. De units zijn op dit moment nog eigendom van producent De Meeuw uit Oirschot. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt de units over van het bedrijf.

Afgelopen vrijdag meldde burgemeester John Jorritsma dat zowel omwonenden als ondernemers op de hoogte zijn gebracht van de hernieuwde ingebruikname van de woonunits. Ze hebben begrip getoond voor het besluit van het college van B en W en zullen geregeld van de ontwikkelingen op de hoogte worden gebracht.

LEES OOK:

Ook Eindhoven neemt vluchtelingen over uit Ter Apel, 100 mensen in opvang

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.