Geen scherpe messen meer in Den Hey-Acker na dodelijke steekpartij

2 mei 2022 om 14:55 • Aangepast 3 mei 2022 om 14:37
nl
In jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda wordt een tijdelijk verbod op het gebruik van scherpe messen ingevoerd. Aanleiding voor onder meer deze maatregel is de dodelijke steekpartij in de jeugdgevangenis vorige maand. Deze en andere maatregelen heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maandag bekendgemaakt.
Profielfoto van ANP / Sandra Kagie
Geschreven door
ANP / Sandra Kagie

"Je moet bij het verbod denken aan de messen waarmee tijdens kookactiviteiten vlees of groente gesneden wordt", zo meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het verbod geldt ook in alle andere jeugdgevangenissen. "Als er gekookt wordt door jongeren, gebeurt dit voortaan met voorgesneden vlees en groenten. De schilmesjes om fruit en aardappels te schillen worden vervangen door dunschillers."

Verbod duurt half jaar
Het verbod op het gebruik van scherpe messen is één van de maatregelen die genomen worden na de dodelijke steekpartij en na 'eerdere ernstige incidenten'. Een mes om een boterham mee te kunnen smeren blijft wel gewoon beschikbaar. "De maatregel om scherpe messen te verbieden duurt in elk geval een half jaar", zegt de DJI.

Bij de steekpartij kwam een 19-jarige gevangene om het leven. Een tweede gevangene (20) raakte gewond en moest naar een ziekenhuis worden gebracht. Een derde gevangene (18) werd aangehouden als verdachte. Alle betrokkenen zijn mannen.

Drones ingezet tegen smokkel
Een andere maatregel die maandag na dit fatale incident werd aangekondigd, is de inzet van drones om het binnenbrengen van verboden spullen te voorkomen. Al geruime tijd zijn er veel verboden spullen aanwezig binnen de instellingen, zegt het DJI en dat moet nu harder worden tegengegaan. Onder meer drones zouden daarbij moeten helpen.

Verder kondigt de dienst onder meer aan dat de groepsaanpak die al jaren gangbaar is binnen jeugdgevangenissen tegen het licht zal worden gehouden. Dit vanwege 'de verharding' van de jongeren die in de jeugdinrichtingen zitten. De laatste jaren wordt er met groepen van acht tot tien jongeren gewerkt. Bekeken zal worden of deze aanpak nog wel wenselijk en effectief is.

Kritiek van Kamerlid Van Nispen
Michiel van Nispen, het Tweede-Kamerlid voor de SP uit Breda, vindt dat de maatregelen niet ver genoeg gaan: "Ik begrijp deze maatregelen, veiligheid voorop natuurlijk. Maar uiteindelijk is dit een zwaktebod. Er had veel eerder onderkend moeten worden hoe ernstig de situatie is, dit had voorkomen moeten worden. Door eerder te investeren in personeel en kwaliteit. Dat neem ik vooral de voorganger van deze minister zeer kwalijk."

LEES OOK: 19-jarige gevangene doodgestoken in jeugdgevangenis, 18-jarige opgepakt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!