Justitie jaagt op 'Bolle Jos' uit Breda: 75.000 euro beloning uitgeloofd

3 mei 2022 om 09:02 • Aangepast 4 mei 2022 om 09:57
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag de beruchte en al geruime tijd voortvluchtige 30-jarige Jos Leijdekkers, 'Bolle Jos', uit Breda op de Nationale Opsporingslijst van meest gezochte criminelen van Nederland geplaatst. Ook is een beloning van 75.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Leijdekkers wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne in Nederland en België. Hij wordt ook verdacht van het witwassen van de criminele opbrengsten van de drugshandel.

Daarnaast is hij vermoedelijk betrokken bij zeer ernstige gevallen van excessief geweld, waaronder de verdwijning en dood van Naima Jillal. Zij wordt ook wel de ' Godmother of coke' genoemd. Ze verdween op 20 oktober 2019 nadat zij in Amsterdam in een auto stapte. In onderschepte berichten komt volgens de politie naar voren dat Leijdekkers een rol speelde bij en zelfs verantwoordelijk is voor de verdwijning van Jillal.

Van Jillal ontbrak lange tijd elk spoor. Totdat op een telefoon die in het Marengo-onderzoek, de zaak rond Ridouan Taghi, in beslag is genomen, foto’s zijn aangetroffen van een vrouw die vermoedelijk Jillal is. Uit de foto’s blijkt dat zij waarschijnlijk is gemarteld en niet meer in leven is.

In Turkije?
Leijdekkers verblijft vermoedelijk al langere tijd niet meer in Nederland. Tot voor kort bestond het vermoeden dat hij in Turkije is. Onderzoek heeft echter nog geen zicht gegeven in zijn verblijfplaats, zo meldt de politie dinsdag.

Het OM heeft de advocaat van Leijdekkers op de hoogte gebracht van de plaatsing op de Nationale Opsporingslijst. De verdachte had tot 30 april de tijd om zich vrijwillig te melden. Van die gelegenheid heeft hij geen gebruikgemaakt.

Het Programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de plaatsing van Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst.

LEES OOK: Bolle Jos (30) uit Breda ’nieuwe nummer 1’ van onderwereld, stelt justitie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.