Jan loopt 888 kilometer voor stiefbroertje in coma: 'Ik wil iets terugdoen'

9 mei 2022 om 08:04 • Aangepast 17 mei 2022 om 14:39
nl
Een paar maanden door Nederland wandelen, Jan Zeggelaar (35) droomde er al een tijd van. Zeker na corona. Als zijn stiefbroertje Leandro (18) door een ernstig auto-ongeluk in coma raakt, komt zijn plan in een stroomversnelling. Hij start met zijn wandeltocht door Nederland, met als drijfveer een goed doel: “Ik wil iets terugdoen voor de mensen die met zoveel liefde, aandacht en zorg voor mijn broertje zorgen.”
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het is december 2021, de donkerste avond van het jaar en de wegen zijn glad. Jans stiefbroertje Leandro woont in Erp en raakt met zijn auto van de weg. Hij belandt tegen een boom en wordt in kritieke toestand naar het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg gebracht.

“Hij is meteen in coma geraakt", vertelt Jan. "De afgelopen maanden heeft hij zich sterk getoond en stappen gezet, mede dankzij een uniek behandelprogramma bij Libra Revalidatie en Audiologie in Tilburg. Ik heb bewondering voor de mensen die voor hem zorgen, daarom zamel ik geld in voor Libra”, zegt Jan.

“Als je iets heel graag wilt, moet je ook bereid zijn om iets op te geven.”

Op 8 april is Jan vanuit Amsterdam vertrokken voor zijn wandeling van 888 kilometer. Hij liep via de Nederlandse kust omhoog naar de Waddeneilanden en daalt inmiddels af naar het zuiden via de langeafstandswandeling Het Pieterpad, met als eindpunt Maastricht.

Hij zegde er z’n baan voor op, liet z’n appartement achter. “Als je iets heel graag wilt, moet je ook bereid zijn om iets op te geven. Ik ben gestopt met werken, want ik wilde dit helemaal vrij aangaan.”

In het dagelijks leven is hij normaal gesproken veel bezig met yoga en mindfulness. “Maar nu ik zoveel wandel, heb ik daar veel minder behoefte aan. Je leeft iedere dag in het moment, dit is één en al mindfulness.”

Als wij hem spreken, is hij net gearriveerd in het Groningse dorp Winsum. Hij heeft bij het echtpaar Jan en Janny z’n tentje opgezet in de tuin én hij heeft een goed matras tot zijn beschikking gekregen om op te slapen.

"Ik kwam ze tegen op Vlieland en ze nodigden me uit om hier te overnachten. Dat is waarom ik zo graag deze wandeling wilde maken. Ik wil mensen ontmoeten, verbinding maken. Dit is mijn manier om het leven te vieren, voor je het weet is het te laat.”

"Leandro heeft een flinke terugval gehad, nu is het weer heel spannend en onzeker."

Tijdens zijn wandeling is hij in gedachten veel bij z’n stiefbroertje Leandro. Leandro verblijft nu bij Libra voor Vroeg Intensieve Neurorevalidatie (VIN), een traject van veertien weken waarbij ze werken aan zijn bewustzijn met behulp van zijn zintuigen.

“Hij zet telkens heel kleine stapjes. Maar afgelopen week heeft Leandro een flinke terugval gehad en nu is het weer heel spannend en onzeker. Het heeft de wereld opnieuw op z’n kop gezet.”

Leandro moest met spoed geopereerd worden. “Ik liep op datzelfde moment kilometerslang over de dijk, dat is niet de meest makkelijke wandeling geweest.”

Jan Zeggelaar (rechts) ontmoet dagelijks weer nieuwe mensen (privéfoto).
Jan Zeggelaar (rechts) ontmoet dagelijks weer nieuwe mensen (privéfoto).

Jan verwacht nog zo’n anderhalve maand onderweg te zijn naar het zuiden, maar een heel vastomlijnd plan heeft hij niet. “Ik wil die 888 kilometer in ieder geval halen, wat er daarna volgt ligt nog volledig open. Ik zie wel wat deze wandeling me brengt.”

Wil je Jan volgen of steunen tijdens zijn wandeling? Dat kan via social media en via zijn website.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!