Van der Poel raakt roze leiderstrui kwijt en gaat nu nog voor ritzeges - Omroep Brabant

Van der Poel raakt roze leiderstrui kwijt en gaat nu nog voor ritzeges

10 mei om 17:26 • Aangepast 19 mei om 14:04
nl
Mathieu van der Poel is dinsdag zijn roze leiderstrui kwijtgeraakt. De Duitser Lennard Kämna heeft op de vulkaan Etna de vierde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Het was de eerste rit op Italiaanse bodem en ook de eerste met een beklimming van de hoogste categorie.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Drie dagen mocht Mathieu van der Poel de roze leiderstrui dragen in de Giro d'Italia. Zoals verwacht kwam in de eerste rit op Italiaanse bodem al weer een einde aan zijn heerschappij. "Ik wist dat het moeilijk ging worden. Daar ben ik realistisch genoeg voor", vertelde de Nederlander van Alpecin-Fenix bij Eurosport. Van der Poel finishte op meer dan 20 minuten van ritwinnaar Lennard Kämna uit Duitsland.

'Mooi maar zwaar'
"Ik kende deze klim niet. Het was mooi, maar zwaar", keek hij terug op de 21 kilometer lange slotklim, de eerste zware hindernis in deze Giro na drie ritten in Hongarije. Daar had Van der Poel meteen in de eerste rit toegeslagen en zijn leidende positie met succes verdedigd in een individuele tijdrit en een vlakke etappe.

In het eerste uur van de vierde etappe deed Van der Poel zelfs nog een poging mee te gaan in een ontsnapping. "Maar het werd me vrij snel duidelijk dat ze me niet lieten gaan. Op de slotklim heb ik besloten in mijn eigen tempo omhoog te rijden."

'Trui is geen hoofddoel'
Van der Poel blijft wel de leider in het puntenklassement. Nu de sprinter van zijn ploeg, de Italiaan Jakub Mareczko, al heeft opgegeven zou de Nederlander zich in eventuele massasprints kunnen mengen. "Ik ben hier toch vooral voor ritzeges, die trui is geen hoofddoel. Maar misschien komt dat nog wel als blijkt dat ik er voor de laatste week nog goed voor sta."

LEES OOK: Van der Poel behoudt roze leiderstrui in Giro na imposante tijdrit

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone