Video

Robby restaureerde unieke Duitse tank en laat hem weer rijden

11 mei 2022 om 07:00 • Aangepast 11 mei 2022 om 12:58
nl
Er zijn er nog maar drie van in de hele wereld en slechts eentje kan er rijden. En die unieke Duitse tank is komend weekend te bewonderen tijdens het evenement Militracks bij het Oorlogsmuseum in Overloon. Deze zogeheten Nashorn is opgeknapt door Robby van Sambeek uit Oploo samen met zijn vriendengroep.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Voluit heet de tank Nashorn SD KFZ 164. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er door de Duitsers ongeveer vijfhonderd van gebouwd. Drie hebben er de oorlog overleefd. Robby heeft de enige nog rijdende.

Rupsbanden komen uit China
De Nashorn werd waarschijnlijk ergens bij Kaliningrad in Rusland aan stukken geschoten. De brokstukken werden opgespoord in Roemenië en Polen. Sinds 2015 zijn Robby en zijn vrienden al aan het werk om er weer een hele tank van te maken. Verschillende onderdelen moesten opnieuw gemaakt worden. Zoals de rupsbanden. “Die hebben we in China laten maken”, vertelt Robby. “Je kunt er namelijk steeds moeilijker aan komen.”

In totaal zijn ze zeker vijfduizend uur bezig geweest om de Nashorn rijdend te krijgen. “Er zit veel bloed zweet en tranen in. Wij restaureren al jaren voertuigen. Vooral Amerikaanse voertuigen, omdat de Amerikanen ons bevrijd hebben. Maar er zijn twee kanten aan het verhaal. We willen ook de andere kant aan het verhaal laten zien. Dus zijn we op zoek gegaan naar Duitse voertuigen.”

Tank is nog steeds niet helemaal af
Komend weekend is de Nashorn rijdend te zien tijdens het evenement Militracks in het Oorlogsmuseum in Overloon. Daarna moeten de laatste dingen nog afgemaakt worden. “De bediening om het kanon te bewegen is nog niet af. We hebben nog werk aan de munitiebakken en de radiosteunen”, wijst Robby aan.

“Als hij echt af is gaan we er nog even van genieten. Dan gaan we hem verkopen om geld te verdienen voor het volgende project.” Wat zo’n tank dan moet kosten? “Dat weten we niet. Niemand heeft er ooit eentje gekocht.”

Sinds 2015 werken Robby en zijn vrienden aan de tank (foto: Robby van Sambeek)
Sinds 2015 werken Robby en zijn vrienden aan de tank (foto: Robby van Sambeek)
Dit is de enige rijdende Nashorn ter wereld (foto: Jos Verkuijlen)
Dit is de enige rijdende Nashorn ter wereld (foto: Jos Verkuijlen)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.