Jongerenwerker Rino Driessen laat zich niet afschepen door gemeente Breda - Omroep Brabant

Jongerenwerker Rino Driessen laat zich niet afschepen door gemeente Breda

11 mei om 21:00 • Aangepast 12 mei om 11:44
nl
Rino Driessen gokt erop dat hij met jongerenopvang Ariba langer mag blijven zitten in Bavel. Dat is de voorlopige uitkomst van het hoger beroep dat woensdag in Den Bosch diende. De gemeente Breda wil dat de jongerenwerker de huidige locatie zo snel mogelijk verlaat, maar deed hem tijdens de zitting toch nog een voorstel om iets langer te blijven. Dat aanbod sloeg Driessen af: "Ik heb een goed gevoel over een besluit van de rechter en laat me niet afschepen."
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

De onenigheid tussen Breda en Rino Driessen is een langslepende kwestie geworden. De selfmade jongerenwerker huurt de locatie aan de Woestenbergseweg al jaren van de gemeente Breda en volgens hem is ooit beloofd dat hij mag blijven zitten tot er een definitief ontwikkelingsplan voor het gebied is. De gemeente bestrijdt dat, vindt de woning onveilig en zegde per vorig jaar mei de huur op. Driessen won echter zijn aangespannen rechtszaak en mocht voorlopig blijven zitten. Iets wat hij nog steeds wil.

De rechter moet daarom opnieuw beslissen, want Breda ging in hoger beroep. Maar de gemeente probeerde het geschil vorige week eerst op een elegantere manier op te lossen. Een voorstel om zijn verblijf te verlengen tot 1 augustus werd door Rino echter als een fooi bestempeld en rap naar de prullenbak verwezen.

"Ik heb er een goed gevoel over dat ik langer mag blijven van de rechter."

Tijdens de zitting van het hoger beroep probeerde de gemeente Breda het woensdag nogmaals met een aangepast voorstel. Rino en zijn opvang voor jongeren met een licht verstandelijke handicap hoefden nu pas in maart 2023 het veld te ruimen. Opnieuw weigerde Driessen stellig, daarmee vertrouwend op het oordeel van de rechtbank.

"Ik laat me niet afschepen," zo verklaart hij zijn keuze. "Ik heb er een goed gevoel over dat ik langer mag blijven van de rechter. Zeker ook omdat mijn buurman, die boer is, de komende vijf jaar nog wel mag blijven huren. Waarom kan ik dan niet blijven? Ik weet dat ik ooit een keer weg moet, maar tot die tijd blijf ik strijden. "

"Het is raar dat de gemeente Breda vluchtelingen in een onveilig pand wil laten wonen."

Rino vindt dat er nog steeds geen concrete gemeentelijke plannen zijn om hem weg te sturen. Al doet de gemeente daar volgens hem wel haar best voor. Iets wat tijdens het hoger beroep wederom duidelijk werd. Na een industrieterrein en de bouw van zogenaamde hufterhutten speelde Breda een nieuwe troefkaart uit.

"Ze hebben het nu over de huisvesting van vluchtelingen", vertelt Driessen. "Gezien de huidige situatie in de wereld vind ik het moeilijk om daar iets over te zeggen. Maar het is wel raar dat Breda vindt dat mijn pand onveilig is en dat ze er dan vluchtelingen in willen laten wonen."

De rechtbank zal binnen zes weken een beslissing nemen. Zo lang de zaak onder rechter is, geeft de gemeente Breda geen inhoudelijke reactie.

LEES OOK:
Tot de laatste snik vecht Rino voor zijn dagopvang.

Jongerenwerker Rino staat bijna op straat door blunderende advocaat

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone