Jongerenwerker Rino staat bijna op straat door blunderende advocaat - Omroep Brabant

Jongerenwerker Rino staat bijna op straat door blunderende advocaat

20 april om 08:41 • Aangepast 20 april om 14:50
nl
De kans dat Rino Driessen en zijn cliënten van dagopvang Ariba in Bavel op korte termijn op straat komen te staan, is levensgroot. Reden hiervoor is een forse blunder van zijn advocaat Carlo Welten. Die heeft verzuimd om bij de rechtbank een verlengingsverzoek in te dienen waardoor het hoger beroep op 11 mei zo goed als kansloos is. "Ik ben er kapot van", zegt Driessen.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Rino Driessen probeert zijn verhaal zo rustig mogelijk te vertellen, maar binnen vijf minuten breekt hij al. Het is het moment dat de selfmade jongerenwerker beseft dat zijn dagopvang voor jongeren met een lichtelijk verstandelijke handicap nauwelijks nog te redden valt. De tranen van verdriet en hulpeloosheid stromen over zijn wangen. Aanleiding is volgens Rino de enorme flater die advocaat Carlo Welten voor hem als huurder heeft begaan.

"Ik kom nu waarschijnlijk eerder op straat te staan en dat doet zo'n pijn."

"Hij moest voor de rechtszaak een verlengingsverzoek aanleveren, maar hij is daar te laat mee", zo snikt Rino, die ook op het terrein in Bavel woont. "Dat moest vóór 1 april, maar hij dacht vóór 1 mei. Het is niet meer te herstellen, waardoor mijn kansen straks bij de rechter heel klein zijn dat ik nog langer mag blijven zitten. Als de gemeente kwaad wil, kunnen ze me er op 1 mei al uitzetten. Ik ben er kapot van, dit doet zo'n pijn."

Driessen ruziet al jaren met Breda over de locatie van zijn dagopvang Ariba. Volgens huurder Rino mag hij volgens oude, mondelinge afspraken blijven zitten tot er een defintief ontwikkelingsplan voor het gebied is. Verhuurder Breda wil hem zo snel mogelijk weg hebben omdat het pand onveilig zou zijn en de kosten van onderhoud te hoog.

In dat kader zegde de gemeente Breda per 1 mei 2021 de huur op, maar haalde in oktober van datzelfde jaar bakzeil bij de kantonrechter. Driessen mocht nog een jaar blijven zitten omdat zijn belang, en dat van zijn cliënten, prevaleerde boven dat van de gemeente Breda.

"Hij laat mij zitten en dat is op z'n zachts gezegd niet netjes en laf."

Op 11 mei aanstaande gaat de rechter echter opnieuw beoordelen of dat nog zo is. De kansen leken goed voor Rino, want de situatie in Bavel was niet of nauwelijks gewijzigd. Tot zijn advocaat per ongeluk roet in het eten gooide door geen verleningsverzoek in te dienen en vervolgens ook nog de benen nam.

"Hij is langs geweest om te zeggen dat hij mijn advocaat niet meer is en heeft een nieuwe aangedragen", zegt Rino. "Het is zijn schuld en dan laat hij mij vervolgens zitten door weg te lopen. Dat is op z'n zachtst gezegd niet netjes en laf."

"Ik ga alles uit de kast trekken om te laten zien dat ik nog best even kan blijven."

Nu Rino juridisch uitgespeeld lijkt, ziet hij toch nog een kleine kans om zijn dagopvang te redden. Komende donderdag krijgt hij namelijk spreektijd bij de Bredase gemeenteraad. Hij hoopt dan de politiek te overtuigen en alsnog verlenging te krijgen voor Ariba."

"Ik ga alles uit de kast trekken om ze in te laten zien dat ik goed werk lever en dat ik daar best nog even kan blijven", besluit Driessen. "De grond van de boer naast mij is namelijk ook weer voor vijf jaar verhuurd."

"Hopelijk komen er veel mensen om mij te steunen. Maar misschien laat de gemeente me daar gewoon even wat kletsen, hebben ze dat ook gehad, om mij en mijn jongens er daarna meteen uit te gooien. Ik heb er geen goed gevoel over. Maar ik heb nog geen spijker ingepakt en dat doe ik niet ook."

Omroep Brabant heeft advocaat Carlo Welten om een reactie gevraagd. Hij wil niet op de zaak reageren.

LEES OOK:

Jongerenopvang Ariba in Bavel hoeft van de rechter nog niet weg

Jongerenopvang moet snel weg omdat gemeente anders 100.000 euro misloopt

Rino wil jongerenopvang redden met bijna duizend handtekeningen

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.