Video

Rino wil jongerenopvang redden met bijna duizend handtekeningen

2 augustus 2021 om 16:11 • Aangepast 2 augustus 2021 om 16:38
nl
Jongerenwerker Rino Driessen van stichting Ariba heeft maandag 964 digitale handtekeningen aangeboden aan de gemeente Breda. De hupverlener wil met de petitie voorkomen dat zijn dagopvang in Bavel gesloten wordt. Een probleem waarvoor hij ook al een rechtszaak tegen de gemeente heeft lopen. "Maar die trek ik na een goed gesprek het liefst in", zo zegt Driessen.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

"Ik heb er een goed gevoel over", zegt Rino Driessen, als hij na een kort onderhoud met concerndirecteur Kees Koffeman van de gemeente Breda het stadskantoor verlaat. Omdat burgemeester en wethouders op vakantie zijn, neemt de hoogste ambtenaar van dienst een petitie met 964 digitale handtekeningen in ontvangst. "Er waren wat problemen met de website, anders waren het er wel vier keer zoveel geweest", zo meent de jongerenwerker.

Het zijn in ieder geval stuk voor stuk steunbetuigingen van mensen die vinden dat Driessen met zijn dagopvang voor verstandelijk beperkte jongeren goed werk verricht. Zij zijn het er dan ook niet mee eens dat Breda de jongerenwerker en zijn cliënten zo snel mogelijk weg wil hebben.

"Als we gewoon een goed gesprek hebben, hoeven we niet naar de rechter."

Op het terrein in Bavel waar Rino Driessen met zijn stichting Ariba zit, komt in 2030 misschien een bedrijventerrein. Maar door de hoge onderhoudskosten van het pand wil de gemeente Breda dat de hulpverlener nu al vertrekt. Dat druist volgens Driessen in tegen afspraken uit het verleden en op zijn initiatief komt de zaak eind oktober dan ook voor de rechter.

Maar Rino Driessen ziet liever een andere oplossing voor zijn dagopvang en met de steun van de petitie in zijn rug legde hij de gemeente een alternatief voor. Bij een verlaging van de huur wil hij zelf de komende jaren opdraaien voor alle onderhoudskosten. Directeur Koffeman toonde begrip en kon verder alleen aangeven dat hij de zaak opnieuw zou voorleggen aan het college.

En dat stemde hulpverlener Rino blij. Zeker ook omdat de gemeente Breda eerder niet met hem in gesprek ging. "Ik vind het geweldig dat meneer de directeur ons nu wel ontvangen heeft", zo zegt hij. "En het was ook een fijn gesprek. Hij heeft geluisterd en hij staat er voor open om een keer langs te komen. Als wij dan gewoon een goed gesprek hebben, hoeven we helemaal niet naar de kantonrechter. Ja, ik heb er een goed gevoel over."

"Als het pand niet in gebruik blijft, hebben we de volgende wietkwekerij alweer in onze gemeente."

Dat heeft ook Bob Bergkamp, de oud-wethouder waarmee Driessen indertijd de afspraak maakte dat hij aan de Woestenbergseweg in Bavel kan blijven totdat er ook echt een bestemmingsplan is. "Ik denk dat deze petitie en vooral de toelichting helpt", zo zegt Bergkamp. "Voordeel is dat door Rino het pand in gebruik blijft als een soort antikraak. Dat is beter, want we weten wat er anders mee gebeurt hier in Brabant. Dan hebben we de volgende wietkwekerij alweer in onze gemeente."

"Laat Rino daarom zitten tot er, volgens de afspraak, een nieuw bestemmingsplan is", vervolgt Bergkamp. "Ik ben heel blij dat Koffeman de petitie heeft aangenomen en ik hoop dat hij zijn invloed aanwent om een goede oplossing te vinden voor zowel de gemeente als stichting Ariba. Een win-win situatie is hier mogelijk. Ik hoop echt dat het gemeentebestuur zich van zijn menselijke kant laat zien."

"Voor wat alleen nog maar een visie is, komen wij toch zeker niet op straat te staan", besluit Rino Driessen. "We blijven vechten hoor!"

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!