Video

Drachtige koe doodgebeten, veearts vreest dat dit het werk is van een wolf

12 mei 2022 om 10:49 • Aangepast 13 mei 2022 om 09:46
nl
Deze week is mogelijk voor het eerst in Nederland een koe doodgebeten door een wolf. Het dier werd maandag dood gevonden in een weiland tussen Someren en Heeze. De buik van de koe was opengereten, ook waren er duidelijk zichtbare wonden aan de hals. Een veearts die het kadaver onderzocht, vreest dat dit het werk is van de wolf. "Anders is dit het werk geweest van een gestoorde hond met dito baasje."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Veearts Stijn vervolgt: "Ik krijg wel eens schapen onder ogen die gepakt zijn door een wolf, maar dit is voor het eerst dat ik een koe zo toegetakeld aantref. Ik weet niet helemaal zeker of dit het werk is van een wolf, maar het heeft er alle schijn van. Over enkele weken volgt er hopelijk duidelijkheid als het dna-materiaal is onderzocht."

Wachten op privacy instellingen...

Woordvoerder Glenn Lelieveld van het wolvenmeldpunt benadrukt dat er geen voorbarige conclusies getrokken moeten worden. Hij wil graag de rust bewaren. "Een wolf zoekt altijd een slachtoffer dat niet voldoende weerbaar is. Mocht dit het werk zijn van de wolf, dan moet het dier al verzwakt zijn geweest. Als een koe al met haar hoofd naar een wolf zwaait, vertrekt hij."

Volgens veehouder Peter Verest, van wie de koe is, was zijn dier niet ziek maar drachtig. "Deze koe was samen met vier andere drachtige koeien 'op zwangerschapsverlof'. Het gaat om melkoeien die de laatste zes weken voordat ze gaan kalveren in de wei mogen ontspannen. Het was wel een relatief oude koe, maar niet de oudste van het stel. Het was wel de traagste koe, ze liep altijd achteraan."

"Ik hoop dat de andere koeien geen miskramen krijgen door de stress."

De drie andere koeien die in de wei liepen, raakten lichtgewond. Ze lijken langzaam weer te ontspannen. "Maar ik laat mijn hond thuis als ik ga controleren hoe het met mijn drie zwangere dames gaat", zegt veeboer erbij. "Ik hoop dat ze geen miskramen krijgen door de stress. Ik schat de financiële schade als het hierbij blijft op 3000 euro."

Boer Peter kan zich niet voorstellen dat het om een aanval van een hond gaat. "Het weiland ligt om een lastig bereikbare plek voor wandelaars. Het grenst daarentegen wel aan een natuurgebied."

"Er zijn alleen gevallen bekend van kalfjes die aangevallen zijn door de wolf."

"Ik raad de boer aan uit voorzorg een omheining te maken met stroomdraad", zegt woordvoerder Lelieveld van het wolvenmeldpunt. "Bij schapen zie je soms dat een wolf na een succesvolle aanval terugkeert. Maar nogmaals het moet nog maar blijken of het hier om een wolf gaat. Er zijn in Nederland en België alleen gevallen bekend van kalfjes die aangevallen zijn. Er moet dan echt iets mis zijn geweest met de koe."

Ook aan de zijkant van de koe zijn wonden te zien (foto:Peter  Verest)
Ook aan de zijkant van de koe zijn wonden te zien (foto:Peter Verest)
In de nek van de koe zijn wonden te zien (foto:Peter Verest )
In de nek van de koe zijn wonden te zien (foto:Peter Verest )
De buik van de koe met daarin haar kalfje is opengereten (foto: Peter Verest)
De buik van de koe met daarin haar kalfje is opengereten (foto: Peter Verest)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!