Duurzaamste sportclub van Nederland staat in Demen

12 mei 2022 om 17:25 • Aangepast 13 mei 2022 om 10:14
nl
De meest duurzame sportaccommodatie van het jaar 2022. Zo mag Onder d’n Plag in Demen, met 180 inwoners, zichzelf noemen. Het is een prijs van sportkoepel NOC*NSF. “We zijn super trots. En je voelt je heel klein als je ziet van welke grote projecten we hebben gewonnen”, zegt Tanja Vos van Onder d’n Plag.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Midden in de polder tussen Demen, Dieden, Deursen, Dennenburg en Neerlangel staat Onder d’n Plag. Het gebouw van sportclub SDDL, een vereniging met korfbal en voetbal. “We hebben hier 420 huizen, vijf kerken, één kroeg en Onder d’n Plag.” Dirk Megens van SDDL laat vol trots het gebouw zien dat er sinds 2012 staat.

Plantjes op het dak
Het sedumdak, een groen dak met plantjes, ligt vol zonnepanelen. Er is een luchtwarmtepomp en overal is LED-verlichting. Een boel materialen in het gebouw zijn hergebruikt. En waar nu volop gediscussieerd wordt over gasloze gebouwen is Onder d’n Plag dat al vanaf het begin.

Het is niet alleen deze opsomming van duurzame dingen die de doorslag gaven om de prijs aan Onder d’n Plag toe te kennen. Het gebouw is veel meer dan alleen een sportkantine en kleedkamers. Het is het gemeenschapshuis voor de vijf dorpjes. “De toneelvereniging, de kaartclub, kookclub, carnaval. Noem maar op. Alles maakt hier gebruik van”, zegt Tanja.

Ook Escharen in de prijzen
Veel sportkantines zullen het niet hebben, maar naast de accommodatie ligt een grote groentetuin waar voor zo’n 50 huishoudens groenten geteeld worden. En daar wil SDDL en Onder d’n Plag het niet bij laten. Een leeg veld naast de voetbalvelden willen ze erbij hebben voor buitentheater, natuurspeeltuin, evenemententerrein en voedselbos.

De prijs is een cheque van 2000 euro. Tweede werd het gebouw van EGS ’20 uit Escharen.

Er is zelfs een groentetuin langs de voetbalvelden. (foto: Jos Verkuijlen)
Er is zelfs een groentetuin langs de voetbalvelden. (foto: Jos Verkuijlen)
Langs de voetbalvelden moet een natuurspeeltuin, buitentheater en evenemententerrein komen.
Langs de voetbalvelden moet een natuurspeeltuin, buitentheater en evenemententerrein komen.
Tanja Vos en Drik Megens trots op de prijs die ze hebben gewonnen. (foto: Jos Verkuijlen)
Tanja Vos en Drik Megens trots op de prijs die ze hebben gewonnen. (foto: Jos Verkuijlen)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!