Boer Jan wil graag mensenpoep, maar krijgt geen drol - Omroep Brabant

Boer Jan wil graag mensenpoep, maar krijgt geen drol

14 mei om 13:21 • Aangepast 23 mei om 17:26
nl
Vol smart wacht Jan Rasenberg zaterdagochtend op een goede lading Brabantse ontlasting. Samen met Stichting Rondgang deed hij een oproep: mensen, breng je poep en plas naar mijn mestkelder. Het werd een anticlimax: niemand gaf gehoor aan zijn poepoproep. En da's shit, want het is wél veel beter voor het milieu.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door
Carlijn Kösters

Samen met 140 koeien, 150 schapen, 130 stuks jongvee en heel veel kak woont melkveehouder Jan Rasenberg op een natuurboerderij in Hooge Zwaluwe. Zonder riool. Als de beste boer zelf een nummer 2 doet, komt die dus gewoon in de mestkelder terecht. "Dat was vroeger eigenlijk al heel normaal, maar voor ons is het dat nog steeds. Het is niet dat ik dat speciaal voor deze actie doe."

"Poep opvangen in een mestkelder is voor mij nog heel normaal."

Maar de mestkelder overstroomt niet, na de oproep van het initiatief Broodje Poep. Het blijft akelig stil bij de boerderij. Sterker nog: er is geen drol te beleven. Niemand, maar dan ook echt niemand, is zijn zaterdagbams in een dampend tupperwaredoosje in Hooge Zwaluwe af komen geven.

Rasenberg blijft er realistisch onder. "De oproep is vooral een ludieke actie, hoor. Misschien weten gewoon te weinig mensen ervan", zegt hij. "En het is ook een drukke dag vandaag. Het is immers ook molendag."

"Je zou menselijke mest gewoon kunnen gebruiken als vervanger van kunstmest."

Met zijn deelname aan het poep-initiatief wil hij mensen vooral bewust maken van het gegeven dat zij, door het niet-recyclen van hun uitwerpselen, een cirkel doorbreken. "Mensen eten onze producten en hun lichaam verwerkt dat tot poep en plas. Maar vervolgens gebeurt daar dus niks mee", legt hij uit. "Je zou de menselijke mest gewoon kunnen gebruiken als vervanger van kunstmest. Dat is veel beter voor het milieu, omdat we met kunstmest de fosfaatmijnen uitputten."

Daarentegen mag je niet zomaar je feces over willekeurige akkers gooien. Sterker nog: het was zelfs langere tijd verboden. "Als je je poep of plas rechtstreeks op het land strooit, dan kunnen er ziekteverwekkers of medicijnen mee de grond in gaan", vertelt Fides Lapidaire van Broodje Poep. "Dat is heel simpel op te lossen, door het eerst te composteren. Dan gaan die ziekteverwekkers en medicijnen eruit."

"Het mag wel je eigen poep of plas zijn, maar je mag het als boer niet inkopen.

Mensenpoepboeren komen hierdoor in een grijs gebied terecht. "Het mag wel je eigen poep of plas zijn, maar je mag het als boer niet inkopen. Mensen mogen het wel doneren, trouwens. Zoals vandaag."

Het wordt in ieder geval geen wekelijks initiatief. Dus mocht de koffie bij jou inmiddels zijn doorgelopen: de actie is helaas voorbij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.