Vluchtelingen uit Ter Apel kunnen tijdelijk in noodopvang Breda terecht - Omroep Brabant

Vluchtelingen uit Ter Apel kunnen tijdelijk in noodopvang Breda terecht

14 mei om 15:45 • Aangepast maandag om 11:42
nl
Vluchtelingen uit het Groningse aanmeldcentrum Ter Apel worden vanaf zaterdag tijdelijk ook opgevangen in Breda. Dit gebeurt in de noodopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne, aan de Claudius Prinsenlaan.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door
Carlijn Kösters

Namens de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, biedt de gemeente Breda vijftig plekken aan als noodopvang voor vluchtelingen uit Ter Apel. Op de noodlocatie verblijven al Oekraïense vluchtelingen. Vanaf zaterdag zullen hier ook Syrische, Afghaanse en Jemense asielzoekers worden opgevangen.

Ter Apel barst uit zijn voegen en de situatie daar is onhoudbaar. Na een dringende oproep vanuit het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) boden de gemeentes Sittard-Geleen en Nijmegen opvangruimte aan. Daar sluit Breda zich nu dus bij aan.

Hulp vanuit Breda
In totaal kunnen er in de noodopvang in Breda tweehonderd mensen worden opgevangen. Vijftig plekken zijn nu beschikbaar voor de vluchtelingen uit Ter Apel. Dit aantal wordt eventueel verdubbeld naar honderd.

De gemeente Breda zegt niet te willen wegkijken van de noodsituatie in Ter Apel. "De oplossing zullen we in Nederland met elkaar moeten vinden. Door deze crisisnoodopvang te bieden, geven we het COA de ruimte om een geschikte verblijfplaats te zoeken voor deze mensen." Daarbij geeft de gemeente aan het gebouw ook te blijven gebruiken als aanmeldcentrum voor Oekraïense vluchtelingen.

Buiten slapen
Door de grote stroom aan Oekraïense vluchtelingen is er in Groningen niet genoeg plek meer, zelfs niet voor tijdelijke bedden. Afgelopen woensdag was het er zelfs zo vol, dat tientallen asielzoekers buiten moeten slapen. Daarom luidt het COA de noodklok en roept Nederlandse gemeentes op om slaapplekken te vinden voor de asielzoekers.

Onlangs boden de gemeenten Oss en Eindhoven ook al de helpende hand. In Eindhoven zouden vanaf 1 mei honderd asielzoekers uit Ter Apel onderdak krijgen, maar ze hebben zich nog niet gemeld aan de Kanaaldijk-Zuid.

LEES OOK: Ondernemers boos over komst asielzoekers Kanaaldijk: ‘Er is geen overleg'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone