Bloedmaan maandagochtend amper te zien boven Brabant - Omroep Brabant

Bloedmaan maandagochtend amper te zien boven Brabant

15 mei om 13:56 • Aangepast 25 mei om 09:59
nl
Het is een van de mooiste shows van ons zonnestelsel: de totale maansverduistering. Zondagnacht en maandagochtend speelt het bijzondere fenomeen zich af. Maar deze zogenoemde bloedmaan zal boven Brabant nauwelijks zichtbaar zijn.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

De totale verduistering is in principe over de hele wereld te aanschouwen tussen 4.28 uur en 7.56 uur Nederlandse tijd. Het mooiste moment speelt zich af van één minuut voor halfzes tot vijf voor zeven in de ochtend. Dan staat de maan precies in de schaduw van de aarde. Er valt dan geen direct zonlicht meer op de maan waardoor een rode gloed ontstaat.

Bewolking gooit roet in het eten
In Nederland komt de zon rond kwart voor zes op en al iets eerder gaat de maan onder. Daardoor is een groot deel van de maansverduistering niet te zien. Vanwege de lage stand van de maan moet het ook nog eens onbewolkt zijn om het spektakel te kunnen volgen. In het zuiden is er maandagochtend vrij veel bewolking en kans op regen- en onweersbuien, stelt Weerplaza.

Wil je de zeldzame totale maansverduistering toch zien, dan kun je het beste even de provincie uit. Zoek een kijkplekje met weinig stadslicht in Gelderland, Overijssel of Drenthe. Koud wordt het niet. De temperatuur aan het einde van de nacht is tussen 12 en 16 graden. Voor de volgende totale maansverduistering die in Nederland zichtbaar zou moeten zijn, moeten we nog even geduld hebben. Die is volgens deskundigen in 2025.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone