NAC-fans schamen zich na spreekkoor over kanker en komen in actie - Omroep Brabant

NAC-fans schamen zich na spreekkoor over kanker en komen in actie

16 mei om 18:26 • Aangepast 25 mei om 11:15
nl
De supporters van NAC schamen zich kapot dat een klein deel van de eigen aanhang zich afgelopen zaterdag tijdens het uitduel tegen ADO Den Haag ernstig heeft misdragen. Vanuit het NAC-publiek was het spreekkoor 'Kanker Den Haag' te horen. Ook werd met dezelfde tekst het uitvak beklad. Verschillende groepen NAC-fans gaan nu samen geld ophalen voor kankerbestrijding.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Het was een bizar schouwspel zaterdagmiddag in Den Haag. De NAC-aanhang hing voorafgaand aan het duel uit medeleven een groot spandoek op voor de in maart vertrokken speler Ralf Seuntjens. Bij hem werd vorige week namelijk een tumor ontdekt. Op het doek, vastgemaakt aan het hek, viel te lezen: 'Ralf = NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten). Jouw strijd is onze strijd.'

Het uitvak met de NAC-supporters achter het spandoek voor Ralf Seuntjens.
Het uitvak met de NAC-supporters achter het spandoek voor Ralf Seuntjens.

Niet veel later werd dit mooie gebaar keihard door de plee gespoeld. 'Kanker Den Haag, kanker Den Haag', braakte een man of veertig kort maar duidelijk hoorbaar. Op dat moment stonden ze schuin achter het genoemde spandoek.

De andere (450) meegereisde supporters hoorden het vol ongeloof aan. Een aantal van hen probeerden er tevergeefs nog overheen te zingen. Bij NAC zijn ze er namelijk trots op dat er zelden massaal uitermate kwetsende of racistische spreekkoren worden aangeheven.

"Dit is niet mijn NAC en ik wil hier niet mee geassocieerd worden."

Voor NAC-fan Thijs Kroezen is het dan ook onbegrijpelijk wat er zich in Den Haag afspeelde. De voorzitter van supportersgroep B-Side Rats overwon zelf al negen keer kanker, was aanwezig bij de wedstrijd en had daar de tranen in zijn ogen staan.

"Ik werd er oprecht verdrietig van", zo zegt Kroezen nog altijd vol ongeloof over het spreekkoor. "Het kwam bij mij keihard binnen. Dit is mijn NAC niet en ik wil hier ook niet mee geassocieerd worden. Normaal zou je dit misschien doodzwijgen, maar het is voor mij een te groot onderwerp om er niet iets mee te doen."

"We gaan in de singel zwemmen om geld op te halen voor het goede doel."

En dus ging Thijs aan de slag. Samen met verschillende (supporters)groepen binnen NAC bedacht hij een actie om het negatieve gevoel om te buigen naar iets positiefs.

"We schrijven ons in als team voor Swim to Fight Cancer, een zwemtocht op 11 september in de Bredase singels met als doel geld op te halen voor onderzoek naar kanker. We hopen dat veel supporters meedoen en met NAC gaan we allerlei acties opzetten om zoveel mogelijk geld op te halen."

"Met de zwemtocht willen wij afstand nemen van de uitingen en ons op een positieve manier inzetten voor het goede doel", vervolgt de NAC-supporter. "Om te laten zien dat dit niet het NAC is waar wij voor staan of wat we willen zijn. Ik hoop dat de mensen dit snappen dankzij onze actie."

"Ik denk dat iedereen er zo van geschrokken is dat het niet meer gebeurt."

NAC doet onderzoek naar de gebeurtenissen in Den Haag. Thijs Kroezen gaat vooralsnog uit van een incident. "Het was oerdom en ik denk dat iedereen er zo van geschrokken is dat het niet meer gebeurt. En anders hoop ik op het corrigerende vermogen van de rest van het publiek."

Wie mee wil doen aan de actie kan hier klikken. Wie mee de singel in wil duiken, kan een e-mail sturen met als onderwerp ‘Ik ga met NAC de Singel in’.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone