Voel je als Sjakie in deze chocoladefabriek - Omroep Brabant

Voel je als Sjakie in deze chocoladefabriek

17 mei om 17:54 • Aangepast 18 mei om 16:03
nl
Wie heeft er nooit van gedroomd? Als Sjakie door een echte chocoladefabriek dwalen en alles opsnoepen wat je maar tegenkomt. Deze droom komt straks (bijna) uit in The Chocolate Factory in Veghel, een gebouw van wel tien verdiepingen rondom het thema chocola. Dinsdag werd de eerste steen gelegd.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Als je naar de tekeningen kijkt moet het een bijzonder avontuur worden:

  • Je kunt eigen chocoladereep maken en zelf de verpakking ontwerpen.
  • Er zijn lopende banden vol chocolade.
  • Fonteinen die chocolade spuiten.
  • Machines waar de chocolade zo uit komt lopen.
  • Op het dak komt een zweefmolen.
  • En met een glijbaan kun je van boven zo weer naar beneden roetsjen.

Toch zit er wel een addertje onder het gras. Je mag niet zomaar alle chocolade pakken die je wil. Aan het begin van je bezoek krijg je een horloge om dat bijhoudt hoeveel calorieën je verbrandt. Die bepaalt hoeveel chocolade je aan het einde van je bezoek mag meenemen. Dus hoe meer trappen je loopt in de tien verdiepingen, hoe meer chocolade je mee kan nemen.

"Dit wordt de lekkerste chocoladefabriek ter wereld."

"Ja, je komt echt helemaal in de sfeer van Sjakie van de Chocoladefabriek", zegt bedenker Henk Maas uit Mariahout, die namens Maas Leerfabrieken aan dit project werkt. "Zo komt er een 8 meter groot tandwiel dat alles aandrijft. Je komt als het ware in één grote machine terecht. Dit wordt de lekkerste chocoladefabriek ter wereld."

Het is niet alleen maar om de lekkernijen en het avontuur te doen. Het doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek. "Ik hoop dat kinderen door die wonderlijke machines ervaren hoe mooi techniek is", zegt Maas.

De chocoladefabriek is een leer-werkfabriek. Op maandag en dinsdag krijgt schooljeugd van 10 tot 15 jaar les in de fabriek. Ze leren er van alles over producten, techniek, logistiek, verpakkingen, design, marketing en sales. Op de dagen dat de fabriek open is voor publiek zullen zo'n veertig leerlingen aan het werk zijn in de administratie, beveiliging, horeca en receptie.

De grote chocoladefabriek komt in een oude industriële toren op de Noordkade in Veghel. Die wordt de komende tijd helemaal verbouwd. Volgend jaar rond de zomer moet de toren klaar zijn en kan je de chocoladefabriek bezoeken.

Zo komt de chocoladefabriek er uit te zien (foto: [AIR] Architectuur I Research BV)
Zo komt de chocoladefabriek er uit te zien (foto: [AIR] Architectuur I Research BV)
Op het dak komt een heuse zweefmolen (foto: [AIR] Architectuur I Research BV)
Op het dak komt een heuse zweefmolen (foto: [AIR] Architectuur I Research BV)

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.