Boksster Chelsey Heijnen op jacht naar WK-finale

17 mei 2022 om 15:29 • Aangepast 25 mei 2022 om 14:07
nl
Chelsey Heijnen gaat op haar eerste WK bij de senioren zonder druk de halve finale boksen. De 23-jarige Roosendaalse aast in de klasse tot 63 kilogram op een 'gouden' bekroning. Woensdagmiddag strijdt ze met de Algerijnse Imane Khelif om een plek in de WK-finale. Volgens de bondscoach Sayit Yanik is alles mogelijk. "De kansen liggen gelijk."
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

"Het doel was de top 8 halen en daarmee de A-status van sportkoepel NOC*NSF krijgen", zegt bondscoach Sayit Yanik. "We hebben daarna het doel stiekem bijgesteld naar een medaille pakken, want dat zat er gewoon in. Ook dat lukte. Chelsey was voor haar eerste partij op dit WK heel gespannen, ze voelde de druk. Maar nu is ze 'vrij' in haar hoofd. Het lijkt alsof ze vleugels heeft. Dan lukt bijna alles."

Met de A-status van NOC*NSF krijgt Heijnen, die al bijna 24.000 euro aan prijzengeld bij elkaar bokste op het WK, meer financiële mogelijkheden in haar route naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

"Ze heeft wat meer kracht dan anderen en gaat niemand uit de weg."

"Ze kan zich nu fulltime gaan richten op het boksen. Voorheen moest ze het vooral met eigen middelen doen, maar nu krijgt ze steun. Voor de Nederlandse bokssport is het geweldig dat een nieuwe generatie opstaat na de periode van Nouchka Fontijn. De carrière van Chelsey is nog pril, ze heeft nog heel wat uren en jaren nodig om op dat niveau te komen. Maar als ze zo doorgaat, dan komt dat wel goed."

Fontijn pakte zilver op de Spelen van Rio 2016 en sloot haar carrière vorig jaar in Tokio af met olympisch brons.

Heijnen was aanvankelijk een talentvolle rugbyster, die zelfs nationale jeugdteams haalde. Op advies van een rugbycoach ging de Roosendaalse in 2015 boksen, om haar voetenwerk te verbeteren. Al snel bleek dat ze ook daarvoor talent heeft. Binnen twee jaar werd ze Europees kampioene onder de 18 jaar.

"Ze heeft wat meer kracht dan anderen en gaat niemand uit de weg. Dat is bij boksen soms wel een voordeel", zegt Yanik lachend vanuit Istanbul. "Haar rugby-achtergrond komt van pas. Ze kan wel een stootje hebben. De basis is bij Chelsey heel goed."

Woensdagmiddag rond vier uur is de halve finale. Een eventuele finale is donderdagavond.

LEES OOK: Boksster Chelsey Heijnen bereikt bij WK in Istanbul halve finale

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone