FC Eindhoven houdt met kleine nederlaag bij ADO zicht op promotie

17 mei 2022 om 21:54 • Aangepast 30 mei 2022 om 11:48
FC Eindhoven heeft dinsdag in Den Haag verloren in de eerste van twee wedstrijden in de halve finale van de play-offs voor promotie. De ploeg van trainer Rob Penders ging met 2-1 onderuit tegen ADO Den Haag. Daarmee heeft de ploeg zaterdag in eigen huis nog alle kans om de finale van de play-offs te bereiken.

FC Eindhoven leek zichzelf flink tekort te doen in Den Haag. Het was zeker niet minder dan de tegenstander, maar de ploeg van Penders vergat in de eerste helft gebruik te maken van de ruimte én de kansen die het kreeg.

Al na zes minuten kregen de Eindhovenaren twee enorme kansen om te scoren in Den Haag. Charles-Andreas Brym kwam oog in oog met Alessandro Damen. De jonge Canadees probeerde met een beheerst schot te scoren, maar het was de ADO-goalie die met zijn voet redding wist te brengen op de inzet van de buitenspeler. Uit de corner die volgde reageerde Damen knap op een kopbal van Jort van der Sande.

Ook na die kansen bleef FC Eindhoven het betere van het spel hebben, maar het was ADO Den Haag dat na een kwartier spelen op 1-0 kwam. De bezoekers stonden op dat moment met tien man op het veld, omdat Matthias Verreth geblesseerd van het veld was gegaan en zijn vervanger Jens van Son nog niet binnen de lijnen was gekomen. ADO maakte gebruik van de numerieke meerderheid via Dhoraso Klas, die na een combinatie met Thomas Verheydt doelman Nigel Bertrams kansloos liet: 1-0.

Een kwartier later maakte Verheydt er zelf 2-0 van. Boy Kemper slingerde de bal voor vanaf halverwege de helft van FC Eindhoven. Aanvoerder Mawouna Amevor leek de voorzet helemaal verkeerd in te schatten. Hij zette eerst een stap naar achteren, terwijl Verheydt juist richting de bal ging. Amevor kon het kopduel niet eens meer aangaan en zag hoe Verheydt Betrams kansloos liet met een kiezelharde en goed geplaatste kopbal.

FC Eindhoven ging vervolgens wel op zoek naar de gelijkmaker, maar veel verder dan een paar schotpogingen van Brym en Joey Sleegers kwam het niet. Tot invaller Justin Ogenia ruim een kwartier voor tijd in het strafschopgebied werd aangetikt door Herve Matthys. Scheidsrechter Jochem Kamphuis wees naar de stip, Sleegers wist vervolgens wel raad met het buitenkansje. De belangrijkste speler van de Eindhovenaren bleef oog in oog met Damen rustig en schoof de 2-1 binnen.

Een paar minuten na zijn eerste doelpunt was Sleegers dicht bij een tweede treffer. Hij wipte de bal over Damen heen, maar zag zijn inzet net voor de doellijn weggewerkt worden door Jamal Amofa. In de slotfase zag je beide ploegen hinken op twee gedachten. FC Eindhoven ging op zoek naar de gelijkmaker, zonder de deuren achterin wijd open te zetten. ADO wilde wel voor een derde treffer gaan, maar koesterde tegelijkertijd de 2-1 voorsprong. Daardoor bleven grote kansen in de laatste minuten uit en eindigde het duel in een kleine overwinning voor de thuisploeg.

Door de nipte nederlaag heeft FC Eindhoven zaterdag in het eigen Jan Louwers Stadion een duidelijke en zeker niet onmogelijke opdracht: winnen van ADO Den Haag. Als de Eindhovenaren dat doen met meer dan een doelpunt verschil, wacht in de finale Heracles Almelo of Excelsior.