Chronisch zieke Jozia (23) loopt van Bravis naar Bravis met haar stoma - Omroep Brabant

Chronisch zieke Jozia (23) loopt van Bravis naar Bravis met haar stoma

19 mei om 13:29 • Aangepast 20 mei om 10:37
nl
De 23-jarige Jozia van Meer lijdt aan de chronische darmontstekingsziekte Colitis Ulcerosa. Een jaar geleden werd ze behandeld in zowel het ziekenhuis in Roosendaal als in Bergen op Zoom, waar ze uiteindelijk een stoma kreeg. Om meer aandacht te vragen voor haar ziekte, hield ze vandaag op de Inflammatory Bowel Disease Day een twaalf kilometer lange sponsorloop, van Bravis naar Bravis. “Het houdt mijn leven in de greep.”
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door
Niek de Bruijn

Door de opvlammingsziekte heeft Jozia veel ontstekingen in haar dikke darm. “Als ik een opvlamming heb, moet ik meer dan twintig keer per dag naar de wc en komt er alleen bloed uit. Heel pijnlijk.”

Kantje boord
Het infuus dat ze eens in de acht weken kreeg en de medicijnen, die ook bij reuma en kanker worden toegediend, konden de ziekte niet meer onder controle houden. Ze takelde steeds meer af en ze viel tien kilo af. “Het was kantje boord.”

Daarom werd besloten om haar van het Bravis in Roosendaal naar het Bravis in Bergen op Zoom over te plaatsen. Daar werd een stuk van haar darm verwijderd en kreeg ze een stoma, haar grootste angst. “De grond zakte onder mijn voeten vandaan.” Gelukkig had Jozia veel aan haar moeder, die ook een stoma heeft.

Ongeneeslijk
Thuis begon het fysieke en mentale herstelproces pas echt. Inmiddels heeft ze geen pijn en medicatie meer, maar de angst blijft. Haar ziekte is namelijk ongeneeslijk. “Ik blijf bang dat het in een ander deel van mijn darm terugkomt. Het is een onvoorspelbare ziekte, waar weinig over bekend is.”

Met haar sponsorloop haalt ze geld op voor Crohn en Colitis NL, dat onderzoek doet naar deze darmziektes. De Mont Ventoppers, die eerder ook geld inzamelde voor de aan een stofwisselingsziekte lijdende broertjes Bart en Tijn uit Roosendaal, helpen haar daarbij. Zij hebben het bedrag opgehoogd naar 1750 euro, maar er kan nog steeds gedoneerd worden.

Jozia hoopt daarnaast voor bewustwording te zorgen. “Het houdt het leven van sommige mensen in hun greep. Ik word iedere dag geconfronteerd met mijn stoma. Wat is me overkomen en wat gaat me nog overkomen?”

De chronisch zieke Jozia van Meer uit Roosendaal hoopt met een sponsorloop op meer begrip voor haar darmontstekingsziekte
De chronisch zieke Jozia van Meer uit Roosendaal hoopt met een sponsorloop op meer begrip voor haar darmontstekingsziekte

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone