Café en theater zijn klaar voor coronagolf, maar missen overheidsstrategie

19 mei 2022 om 20:00 • Aangepast 20 mei 2022 om 10:41
nl
Corona lijkt voor veel mensen misschien ver weg, maar experts vrezen later dit jaar voor nieuwe lockdowns. Volksgezondheidsminister Ernst Kuipers wil dat sectoren zélf verantwoordelijkheid nemen en zich voorbereiden op een eventuele najaarsgolf. De cultuur- en horecasector in Brabant kaatst die bal terug. “Onze plannen liggen klaar, maar die van de overheid nog niet.”
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door
Joris van Duin & Raymond Merkx

Mondkapjes, anderhalvemeter-linten en een eindeloze voorraad handzeep. Directeur Rob van Steen van Theaters Tilburg laat de netjes geordende kisten corona-'souvenirs’ zien. Nu zijn ze overbodig, maar als later dit jaar een nieuwe coronagolf komt, worden ze zó weer van stal gehaald.

"Wat ontbreekt zijn duidelijke signaalwaardes, die de overheid moet opstellen."

En dat geldt misschien nog wel meer voor het ‘sectorplan corona’ van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector. Hierin staan maatregelen, waar de branche rekening mee houdt: van coronatoegangsbewijzen tot mondkapjesbeleid. En van anderhalve meter afstand houden tot gescheiden looproutes.

“Die protocollen liggen allemaal klaar”, zegt Van Steen. “Maar wat ontbreekt zijn signaalwaardes: vanaf welk moment voer je welke maatregelen in? Wat wij nodig hebben, is een soort alarmeringssysteem, waarin voor iedereen duidelijk is: vanaf deze besmettingsgraad voer je bepaalde maatregelen in. Die duidelijkheid moet de overheid geven.”

Ruud Bakker van de Eindhovense Koninklijke Horeca Nederland-afdeling is het daar roerend mee eens. “Wij willen meedenken over wat wij kunnen doen. We hebben allerlei protocollen klaarliggen." Zo weet de horecaman precies hoeveel tafeltjes er in zijn zaak passen, mocht de 'anderhalvemeter-maatregel' terugkeren.

"Wij willen meer duidelijkheid. Wat Kuipers nu zegt, is heel vaag."

"Nu wordt gezegd: bereid je voor. Maar waarop en wanneer? Binnen welke kaders moeten we ons voorbereiden? Als we dat weten, dan kunnen we daar iets mee", zegt Bakker. "Wij willen meer duidelijkheid. Wat Kuipers nu zegt, is heel vaag."

Duidelijkheid dus, de kaders, een plan. Dat willen Bakker en Van Steen dus van minister Kuipers van Volksgezondheid. Dat komt min of meer overeen met waar zorg- en virusexperts zich zorgen over maken. Door het uitblijven van een duidelijke coronastrategie komen lockdowns weer in beeld, schreef de NOS eerder deze week.

Kenny Meesters, gespecialiseerd in de informatievoorziening tijdens rampen, snapt de roep van de horeca- en cultuursector wel. "De boodschap van Kuipers - bereid je voor - is belangrijk. Maar hij is vrij vaag en abstract. We weten natuurlijk niet of, waar, wanneer en hoe erg het gaat worden." Volgens Meesters doet minister Kuipers er goed aan handvaten te bieden.

"Eerder zagen we dat veel dingen ad hoc werden beslist."

Dat sluit aan bij waar Van Steen en Bakker namens hun branches om vragen. “Eerder zagen we dat veel dingen ad hoc werden beslist", schetst Van Steen. Daar werden we steeds door overrompeld: wij, de artiesten, maar ook het publiek. Het virus mag dan wel onvoorspelbaar zijn, maar hoe wij erop reageren niet. Inmiddels weten we hoe het werkt. De overheid moet daarom met heldere signaalwaarden komen. Dan weet iedereen waar ze aan toe zijn.”

Eén ding moet volgens Van Steen en Bakker koste wat kost worden voorkomen: opnieuw de deuren sluiten. "Daar moet alles op gericht zijn", is Van Steen duidelijk. Volgens Bakker zouden veel horecabedrijven dat ook niet overleven. "Dat zal heel moeilijk worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.