Heesen Yachts 'bevrijd' van steenrijke Russische eigenaar

19 mei 2022 om 17:42 • Aangepast 20 mei 2022 om 16:02
nl
Heesen Yachts in Oss is weer helemaal Nederlands. De jachtbouwer is deze week overgedragen aan een onafhankelijke Nederlandse stichting. Daarmee is het bedrijf 'verlost' van de Russische oligarch Vagit Alekperov. Heesen vreesde de gevolgen van Europese sancties vanwege de oorlog in Oekraïne niet te overleven.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Eind vorige maand probeerde het bedrijf af te komen van de Rus om sancties te vermijden. Om de boel te versnellen, wilde Heesen alle aandelen van de Rus onderbrengen in een nieuwe stichting.

Kort geding verloren
Dat mislukte: een Amsterdams notariskantoor wil daar niet aan meewerken. Na een kort geding gaf de rechter het notariskantoor gelijk, wat onder meer betekende dat Heesen nauwelijks aan nieuwe spullen kan komen om haar jachten te bouwen.

Donderdag heeft het personeel te horen gekregen dat de Rus niet langer betrokken is bij het bedrijf. De afgelopen weken zijn de onduidelijkheden uit het eerdere voorstel aan de notaris gehaald en wilde een notariskantoor wel meewerken aan de overdacht. De aandelen van de Russische eigenaar zijn nu verkocht aan de stichting. In deze stichting zitten Nederlandse bestuursleden van Heesen Yachts.

President Putin schudt Vagit Alekperov in 2020 de hand (foto: ANP/Alexei Nikolsky)..
President Putin schudt Vagit Alekperov in 2020 de hand (foto: ANP/Alexei Nikolsky)..

Hoeveel de Rus voor zijn aandelen in het Osse bedrijf gekregen, heeft kon woordvoerder Matthijs Goes van Heesen Yachts niet zeggen. De voormalig Russische eigenaar heeft vanaf het begin meegewerkt aan de aandelenverkoop.

Vriend van Poetin
Heesen Yachts was in handen van de steenrijke Russische eigenaar Vagit Alekperov, maar wilde van hem af. Alekperov was voorheen onderminister voor olie in de Sovjet-Unie en verdiende een fortuin met het door hem opgerichte olieconcern Lukoil. Onlangs trad de zakenman af als topman van het bedrijf.

Ook wordt hij gezien als vriend van Poetin. Het bedrijf vreesde daarom de EU-sancties. Om zich van hem te scheiden wilde Heesen alle aandelen van de Rus onderbrengen in een nieuwe stichting. Maar dat mislukte aanvankelijk.

Zou Heesen Yachts niet van Alekperov zijn afgekomen, dan zou dat een enorm probleem hebben betekend voor de Osse jachtbouwer. Volgens het bedrijf zelf was een faillissement dan onvermijdelijk geweest en zouden duizend mensen op straat zijn beland.

LEES OOK: Russische eigenaar drijft jachtbouwer Heesen uit Oss naar faillissement

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!