Niels is de jongste musicalproducent en wil jeugd naar het theater lokken - Omroep Brabant
Video

Niels is de jongste musicalproducent en wil jeugd naar het theater lokken

20 mei om 12:00 • Aangepast 30 mei om 13:30
nl
Niels van Doormalen (23) uit Valkenswaard had nu wellicht een veilige, vaste baan kunnen hebben bij een groot musicalbedrijf. Maar hij koos anders en werd de jongste musicalproducent van Nederland. Vrijdag opent hij zijn eigen bedrijf in het centrum van Den Bosch. En dit najaar komt zijn eerste musical in het theater: “Want het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Het verhaal van Niels zag als kind voor het eerst een musical en was meteen betoverd. In Niels’ geval door 'Wicked' en 'Soldaat van Oranje': “Ik vond dat het mooiste op de wereld." Dus wilde hij erbij. Hij ging naar de vooropleiding voor musicalacteurs in Tilburg. “Maar dat was niets voor mij", blikt hij terug. “Ik besefte dat ik daar eigenlijk niks mee kon. Als musicalacteur kun je niets bepalen, niets zelf maken. Ik zou afhankelijk zijn van wat er wordt aangeboden en daar dan als een poppetje in staan.”

Niels kwam erachter dat hij andere dingen leuk vindt: organiseren. En hij wilde studeren. Hij haalde zijn propedeuse Communicatiewetenschappen in Tilburg en studeerde Theaterwetenschap. Daarna mocht hij dankzij crowdfunding en de Van den Ende Foundation naar Londen om daar, als eerste Nederlander, een speciale opleiding tot musicalproducent te volgen.

En nu is hij dus musicalproducent, met zijn eigen Oatmilk Studio in Den Bosch. Met die naam vertelt Niels wat hij wil bereiken: “In Londen zat ik in een koffietentje met mensen te praten over wat de toekomst van musical kan zijn. En ik zag de jongeren daar havermelk drinken: een plantaardig alternatief voor koemelk. Ze kiezen voor een mooi opgeschonken koffietje. Maar óók voor duurzaamheid. Voor die generatie wil ik iets betekenen.”

“Bij een theatervoorstelling ben ik vaak de jongste. Vind ik best pijnlijk.”

Niels baalt ervan dat hij zo weinig jongeren in het theater ziet: “Als ik bij een voorstelling zit, ben ik vaak de jongste in het publiek. Dat vind ik best pijnlijk. Als je niet als ambitie hebt jongeren naar het theater te trekken, is er over twintig jaar geen theater meer over.”

Door samen te werken met influencers en bedrijven die jongeren aanspreken, hoopt Van Doormalen te slagen. Dus als de zalen bij zijn eerste voorstelling straks vol zitten met bejaarden, is zijn missie mislukt? “Met al het publiek ben ik blij. Ik maak niet één productie en alle veranderingen gaan langzaam. Natuurlijk vind ik het leuk als ik een revolutie kan ontketenen. Maar meer jongeren trekken, duurt waarschijnlijk wel een paar jaar.”

“Ik geniet enorm van grote musicals. Maar ook van opera.”

Denk niet dat Van Doormalen grote musicals van Broadway naar Nederland gaat halen. Maar dat is toch waar je aan denkt bij musical: show, glitter, glamour en liedjes? “Ik kan daar enorm van genieten. Maar ik geniet ook van opera, Boukje Schweigman of Toneelgroep Oostpool. Ik hou niet van die hokjes. Ik wil laten zien dat een kleine musical ook relevant en interessant kan zijn.”

Zijn eerste musical is 'Before After'. De voorstelling is in coronatijd ontstaan en alleen nog maar te zien geweest in een livestream met Britse acteurs. Van Doormalen brengt de show voor het eerst op de planken. Het gaat over de ontmoeting tussen een stel dat uit elkaar is. Een van hen heeft geheugenverlies. Dus dan kan de relatie opnieuw beginnen, of toch niet.

De voorstelling is vanaf november in tientallen theaters in het land te zien.

LEES OOK: Niels (20) mag als eerste Nederlander beginnen aan musicalopleiding in Londen, nu het geld nog

Hier zie je vast een stukje uit Before After:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone