Stormschade na twee dagen noodweer: 250 meldingen uit Brabant - Omroep Brabant

Stormschade na twee dagen noodweer: 250 meldingen uit Brabant

21 mei om 16:31 • Aangepast 30 mei om 13:42
nl
Na twee dagen noodweer in het zuidoosten van Nederland, zijn bij verzekeraar Interpolis een slordige 250 schademeldingen binnengekomen uit Brabant. Vooral donderdag was het raak, toen in onze provincie straten blank kwamen te staan en veel dakpannen losraakten.
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Rik Claessen
Geschreven door
Joris van Duin & Rik Claessen

Zo'n 30 procent van de 863 schademeldingen in heel Nederland komt volgens een woordvoerder uit Brabant. Ook uit Limburg en Gelderland kreeg Interpolis veel meldingen. De verzekeraar verwacht dat het totaalaantal nog verder zal oplopen. Om hoeveel geld het gaat, is niet bekend.

De meeste meldingen hadden te maken met schade aan woningen. Zo liepen kelders onder of was er waterschade door lekkages aan daken.

Let op losliggende spullen
Veel van de schade die bij interpolis is gemeld, komt door losliggende spullen. "Een keertje de tuin opruimen kan dus geen kwaad', geeft een woordvoerder van Interpolis als tip om schade te voorkomen. "Bloempotten, parasols, trampolines; zorg dat er niks kan wegwaaien. Denk daarbij ook aan tuinmeubels. Probeer ook die vast te zetten, of binnen. Zo blijft alles netjes aan de grond."

Pas op voor bomen!
Als je dan toch bezig bent in de tuin, haal dan meteen ook de dode of loshangende takken uit je bomen. En om het zekerere voor het onzekere te nemen: parkeer je auto onder een stevige overkapping, schuur of garage. Zorg in ieder geval dat deze niet in de buurt van een boom staat.

Omgewaaide boom in Best (foto: Omroep Brabant)
Omgewaaide boom in Best (foto: Omroep Brabant)

Controleer de dakbedekking.
Kijk vooral ook even of dakpannen, nokvorsten en daklood niet losliggen of verschoven zijn. Neem tijdens je klautertocht ook de zonnepanelen, schotels, vlaggenmast en antennes onder de loep. Zit alles goed vast? Even voor de duidelijkheid: doe dit nóóit tijdens de storm. Van een weggewaaide Brabander wordt niemand blij.

Na de storm
Zorg voordat het gaat spoken dat je zonneluifel- en wering ingeklapt zijn. En barst de storm dan inderdaad los: binnen blijven! Mocht er ondanks het checkrondje toch nog iets kapot gaan, wacht dan tot de rust is wedergekeerd met repareren. Na de storm kun je even controleren of er iets kapot is. Let ook op eventuele lekkagesporen in het dak.

LEES OOK: Miljoenen euro's schade en veel leed, zo teisterde noodweer ons al eerder

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone