Flinke regenbuien in Brabant, de natuur is er blij mee - Omroep Brabant
Video

Flinke regenbuien in Brabant, de natuur is er blij mee

20 mei om 17:21 • Aangepast 30 mei om 13:52
nl
Het waren stevige buien donderdag en vrijdag boven grote delen van Brabant. De natuur keek er in ieder geval naar uit, want met deze droogte is hemelwater meer dan welkom. Helpt het, dat wat er nu aan regen is gevallen?
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Zwaar onweer, waarschuwingscode geel, flinke neerslag en harde wind. Vooral in Limburg ging het los. "De meest intense buien vielen oostelijker", zegt Raymond Klaassen van Weerplaza. "Brabant kreeg een schampschot, met flink wat regen en hier en daar een klap onweer."

Volgens de meteoroloog is er aan het eind van de middag op de meeste plaatse nongeveer 10 millimeter regen gevallen. "Er valt nu ook nog wat neerslag, maar de verwachte 40 millimeter gaan we niet halen. De meest actieve buien zijn ook oostelijker gebleven."

"Dit is veel beter dan een enorme hoosbui waarbij er in een half uur veel regen valt."

Minder regen dus, maar de manier waarop de regen viel, is wel goed om de droogte tegen te gaan. "Het heeft langdurig geregend en dat is veel beter dan een enorme hoosbui waarbij er in een half uur tijd heel veel valt", zegt Klaassen. "De regen is nu veel gelijkmatiger in de grond getrokken, en dat betekent dat de droogte daarmee beter wordt aangepakt."

Volgens de weerman is er nog steeds een neerslagtekort, maar de regen van vandaag heeft de natuur zeker een handje geholpen. "De droogte is beduidend minder geworden."

"In een Nederlandse zomer hebben we altijd een droge periode."

Nog steeds is er een neerslagtekort van 100 millimeter. "Maar de regen van gisteren en vandaag heeft echt wel wat goedgemaakt", zegt Klaassen. "En het is natuurlijk ook zo dat in een Nederlandse zomer altijd een droge periode hebt. "Hij maakt zich dan ook geen grote zorgen. "Ook komende week krijgen we te maken met buien. Het is geen oneindig lange droge periode waar we in zitten."

Het weekend verloopt droog, met flinke zonnige perioden. Maandag, dinsdag en woensdag trekken er dan weer buien over de provincie.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.