Staking: meeste bussen in Eindhoven rijden niet volgens FNV - Omroep Brabant
Video

Staking: meeste bussen in Eindhoven rijden niet volgens FNV

21 mei om 08:19 • Aangepast 30 mei om 14:08
nl
Wachten op privacy instellingen...
Het merendeel van de buschauffeurs in Eindhoven staakt zaterdag, vertelt Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV. "Zo'n 75 procent legt het werk neer. We zitten goed op koers." Volgens Fred Kagie, voorzitter Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), kan ongeveer de helft van de geplande ritten niet doorgaan.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De chauffeurs staken zaterdag omdat ze een hoger loon willen en minder werkdruk. "De dienstregelingen voor buschauffeurs zijn heel erg zwaar", zegt Van der Gaag. "Er is een tekort aan personeel en het ziekteverzuim neemt enorm toe. Ondertussen worden dienstregelingen steeds voller gepland en komt veel druk te liggen op de pauzes."

Rondje rond de bus
Buschauffeur Diana Kolen kan dat beamen: "We krijgen heel weinig rust in onze roosters, we hebben geen tijd om een rondje rond de bus te lopen. We hebben onregelmatige diensten en dat maakt het zwaar." Kolen zit al twintig jaar op de bus en houdt van haar werk in Eindhoven.

"Je praat met de mensen, hoort leuke verhalen, sommigen luchten helemaal hun hart. Je werkt in een mooie omgeving en hebt altijd andere routes. Maar het wordt steeds zwaarder. De rijtijden worden krapper gemaakt en de pauzes worden heel kort", aldus de chauffeur.

In totaal zijn in Eindhoven zo'n tachtig buschauffeurs ingepland. "We hebben het weekend gekozen omdat we scholieren in hun eindexamens niet willen lastigvallen met een staking", aldus Van der Gaag. "Maar we wilden wel echt nu een signaal afgeven." Ook in Venlo wordt zaterdag gestaakt.

Busstaking in Eindhoven (foto: Ilse Schoenmakers).
Busstaking in Eindhoven (foto: Ilse Schoenmakers).

Cao
VWOV-voorzitter Kagie zegt de staking niet goed te begrijpen. "FNV wil heel veel meer geld, terwijl de andere vakbond CNV al gezegd heeft akkoord te zullen gaan met de cao zoals die er nu ligt." Volgens het cao-voorstel moeten de lonen in juli 2,8 procent omhooggaan. "Hoger dan ons eindbod gaan we niet."

Volgens Kagie zit het openbaar vervoer vlak na de coronacrisis nog steeds in een moeilijke situatie. "We hebben nu ongeveer 60 procent van onze reizigers terug. Lange tijd hebben we met lege bussen gereden." Om deze moeilijke tijd af te sluiten, is volgens de VWOV een overbruggings-cao nodig. Kagie zegt dat hij over de werkdruk tot voor kort nog geen commentaar had gehoord.

FNV bij busstaking (foto: Ilse Schoenmakers).
FNV bij busstaking (foto: Ilse Schoenmakers).

Derde staking
Het is de derde staking in een landelijke estafette voor een betere cao van het streekvervoer. Eerder werd gestaakt bij negen andere vestigingen. Afgelopen zaterdag reden veel bussen niet in Haaksbergen, Enschede en Hengelo. Ook in Tilburg gingen toen minder bussen de weg op.

Volgens buschauffeur Diana Kolen verloopt de actie zaterdag goed. "Ook mensen die niet hoeven te werken, komen ons steunen. Het is vervelend en lastig voor de reizigers. Daar balen wij ook van. Maar er zijn geen andere mogelijkheden, we moeten iets. We gaan ervoor!"

LEES OOK: Buschauffeurs in Eindhoven gaan staken voor betere cao

Foto: Ilse Schoenmakers
Foto: Ilse Schoenmakers

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.