Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus - Omroep Brabant

Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus

21 mei om 15:51 • Aangepast 30 mei om 14:10
nl
Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte, wat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Een meldplicht help volgens het RIVM nieuwe gevallen zo vroeg mogelijk op te sporen. Ook kunnen snel maatregelen, zoals quarantaine, worden getroffen voor mensen met wie mogelijke patiënten in contact zijn geweest.

Mensen met symptomen wordt gevraagd thuis in isolatie te gaan tot een test heeft uitgewezen of zij besmet zijn. Als dat zo is, moeten zij in afzondering blijven totdat zij niet meer besmettelijk zijn voor anderen. Dat is op het moment dat de huid volledig genezen is.

Geen algemene collectieve maatregelen
Het ministerie van VWS benadrukt dat het nadrukkelijk gaat om de aanpak van individuele gevallen. Er zijn op dit moment geen 'algemene collectieve maatregelen' te verwachten om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals dat bij het coronavirus lange tijd wel het geval was.

Het apenpokkenvirus is imiddels bij een tweede persoon in Nederland vastgesteld. De tweede positieve testuitslag kwam zaterdag binnen, nadat op vrijdag ook al iemand het virus onder de leden bleek te hebben. Het RIVM geeft geen informatie over de beide patiënten.

LEES OOK: Apenpokkenvirus komt eraan: 'Het zou raar zijn als dat niet gebeurt'

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone