Video

Bisdom Den Bosch krijgt reliek van heilige Titus Brandsma

22 mei 2022 om 06:20 • Aangepast 30 mei 2022 om 14:23
nl
Het bisdom Den Bosch krijgt een reliek van de vorige week zondag heiligverklaarde Titus Brandsma. Het gaat om een stukje stof van kleding die de pater karmeliet heeft gedragen. Het reliek wordt zondag binnengedragen in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch tijdens een nationale dankviering voor de heiligverklaring. Later dit jaar wordt het reliek in een nieuw bronzen beeld van Sint Titus in de kathedraal geplaatst.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

In de rooms-katholieke kerk zijn relieken belangrijk. Het zijn altijd stukjes van het lichaam van een heilige of voorwerpen die de heilige heeft aangeraakt. Aan relieken wordt een sterke kracht toegekend. Brandsma (1881 - 1942) verbleef het grootste deel van zijn leven in plaatsen die bij het bisdom Den Bosch behoren, zoals Oss en Boxmeer.

Heel bijzonder, zo noemt bisschop Gerard de Korte het reliek zondag. "Het is een kostbaar bezit voor de kathedraal. Het is voor katholieken een soort zichtbare aanwezigheid van de heilige. Je kunt het zien als een soort verbeelding van pater Titus, zoals hij heeft geleefd." In een gouden houder zit het kleine stukje kleding. Het van een habijt. "Hij heeft het zelf gedragen", weet bisschop Gerard.

Tegelijkertijd wil de bisschop er wel nuchter over blijven: "het is maar een heel klein stukje stof, je moet goed kijken om het te zien. Ik probeer het nuchter te houden, een beetje zoals Titus Brandsma zou doen. Hij stond bekend als bescheiden, nuchter, mild en aardig. Een goed mens, zoals een christen zou moeten zijn."

Groots in de kleinere dingen
Sint Titus verzette zich al ruim voor de Tweede Wereldoorlog tegen het nationaalsocialisme. Hij kwam op voor het recht van zwakkeren en de waardigheid van ieder mens. Paus Franciscus prees Brandsma na de heiligverklaring omdat hij zich juist in de kleinere dingen, die niet zo opvallen, groots betoonde. De Duitse bezetter pakte de pater op in 1942. Datzelfde jaar stierf hij aan ontberingen in concentratiekamp Dachau. Brandsma gold in de oorlog al als verzetsheld.

Aartsbisschop kardinaal Wim Eijk gaat zondag voor in de mis, die voor iedereen toegankelijk is. Het bisdom verwacht volgens een woordvoerder grote drukte. Bij de dankviering zijn familieleden van Brandsma aanwezig. Ook de hoogste leider van de Karmelietenorde reist naar Nederland af. Daarnaast worden tien Nederlandse bisschoppen en hulpbisschoppen verwacht. Voor de heiligverklaring is een hymne gecomponeerd, die zondag voor het eerst te horen zal zijn.

LEES OOK:

Titus Brandsma heeft voortaan zijn plekje in het boek der heiligen

Heiligverklaring Titus Brandsma maakt diepe indruk op Brabanders in Rome

Bekijk hier de heiligverklaring van priester Titus Brandsma op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.