Mensen gestoken met naalden: dit weten we over 'needle spiking'

22 mei 2022 om 16:40 • Aangepast 30 mei 2022 om 14:25
nl
Zes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post in Waalwijk gemeld, omdat ze vermoedden dat ze gedrogeerd werden door een prik met een injectienaald. Dit heet ook wel 'needle spiking'. In verschillende landen wordt hier de laatste tijd meldingen van gemaakt, maar veel informatie ontbreekt nog. Dit weten we tot nu toe over 'needle spiking'.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Needle spiking is een fenomeen waarbij mensen tijdens het uitgaan geprikt worden en zich daarna duizelig of misselijk voelen. Slachtoffers hebben daarna vaak een vreemde plek ergens op hun lichaam. De eerste meldingen van prikken tijdens het uitgaan, komen uit Groot-Brittannië in oktober vorig jaar. Inmiddels gaat het daar om ruim duizend meldingen.

Sinds kort komen er ook meldingen uit Frankrijk, België en Nederland. De NOS sprak met meerdere vrouwen en mannen die naar de politie zijn gestapt om te melden dat ze tijdens het uitgaan zijn geprikt. Ook bevestigden politiebureaus aan de NOS dat het probleem mogelijk groter is dan nu bekend.

Nu ook in Brabant?
Needle spiking lijkt nu ook onze provincie te hebben bereikt, met de zes mensen die zich meldden bij de EHBO-post in Waalwijk. Een van de melders is een 18-jarige vrouw, zij werd onwel en is naar het ziekenhuis gebracht.

En ook in Helmond werden vrijdagavond enkele jongeren onwel bij het Minor Feest. Er gaan geruchten gaan dat ook zij zijn geprikt. Al ziet de politie nog geen aanleiding om te veronderstellen dat hier sprake van is geweest.

Over het fenomeen is nog veel onduidelijk. Allereerst is vaak niet bewezen óf iemand wel echt met een naald is geprikt. Het is ook niet duidelijk wie er achter zou kunnen zitten en wat er in de prikken zit. In geen enkel geval is tot nu toe een verdachte aangehouden, ook niet in het buitenland. Hoeveel slachtoffers er zijn gemaakt in Nederland, is ook niet duidelijk.

Hoe en waarmee wordt geprikt
De politie onderzoekt alle meldingen, maar bij geen van de melders werd tot nu toe een vreemde stof in het bloed gevonden. Het kan dus zo zijn dat iemand niet echt gedrogeerd is met een injectienaald.

Maar er zijn ook andere verklaringen waardoor vreemde stoffen niet gevonden worden. Sommige stoffen, zoals GHB, verdwijnen bijvoorbeeld al snel uit je bloed, waardoor slachtoffers moeilijk kunnen bewijzen dat ze gedrogeerd waren. En je moet ook weten waarop je moet testen, om een bepaalde stof te kunnen vinden, weet Het Parool.

Over hoe mensen met een naald worden gedrogeerd, zijn ook veel vragen. Zo moeten daders waarschijnlijk een naald mee naar binnen zien te smokkelen. Vervolgens moeten ze de naald in iemand steken, de vloeistof erin spuiten en dan de naald er weer uit halen. Dat duurt wel een paar seconden. En dat moet allemaal zonder dat iemand het doorheeft.

Broodje aap?
In EenVandaag werd het fenomeen overigens een 'klassiek broodje-aapverhaal' genoemd, omdat het volgens deskundigen heel onwaarschijnlijk is dat mensen op deze manier worden gedrogeerd. Zo is in het bloed van de duizenden slachtoffers uit Groot-Brittannië geen bewijs gevonden. Volgens een deskundige van het Trimbos-instituut zouden hun klachten ook veroorzaakt kunnen zijn door alcohol. "Daarmee wil ik niet zeggen dat needle spiking niet gebeurt, maar het is moeilijk om uit elkaar te houden", aldus de deskundige.

Veel onduidelijk
Kortom: er is nog veel onduidelijk over needle spiking. De politie komt dan ook graag in contact met mensen die meer informatie hebben over de voorvallen en adviseert mensen die onwel zijn geworden om contact op te nemen met de huisarts.

LEES OOK:

6 mensen zeggen geprikt te zijn bij Pleinfestival Kaatsheuvel, vrouw onwel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!