Celstraffen voor beschieten appartement waar kinderen tv zaten te kijken

23 mei 2022 om 18:51 • Aangepast 2 juni 2022 om 15:18
nl
De rechtbank in Den Bosch heeft twee mannen veroordeeld omdat ze een appartement aan de Hadewijchstraat in Den Bosch hebben beschoten. Daar zaten de bewoner en zijn twee kleine kinderen televisie te kijken. De mannen van 23 en 25 uit Duitsland en Zoetermeer moeten twee jaar de cel in.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Een derde man van 33 uit Ammerzoden kreeg zestien maanden cel voor zijn rol bij de schietpartij. Hij gaf onder meer het adres en een foto van het appartement aan de andere daders. De drie daders zijn twee broers en een neef.

Op zaterdag 12 september 2020 om kwart voor elf 's avonds werd vier keer op het appartement geschoten. Volgens de rechter bestond er 'een groot risico dat iemand dodelijk getroffen zou worden'. Reden voor de rechtbank om 'tot deze stevige straffen te komen'.

Snel na de schietpartij gaf de politie al aan dat de aanleiding voor de schietpartij waarschijnlijk een langlopend conflict was in de relationele sfeer.

Auto's in brand gestoken
Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat in september 2020 de auto’s van de 33-jarige man uit Ammerzoden en zijn vriendin in brand werden gestoken. Volgens hem zat de ex-man van zijn vriendin daar achter. Hij haalde de dag daarna zijn broer en zijn neef erbij. Ze belden de ex-man meerdere keren en bedreigden hem met de dood. De avond daarop werd het appartement van de ex-man beschoten.

De rechtbank acht bewezen dat de twee mannen op het appartement hebben geschoten. Dit om de bewoner, de ex-man, te bedreigen en intimideren, niet om hem te doden.

Kogels vlogen door woonkamer
Toch is volgens de uitspraak sprake van drie keer poging tot doodslag. Twee van de vier kogels vlogen namelijk op lichaamshoogte door de woonkamer, waar de ex-man en zijn kinderen voor de televisie zaten.

Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de verdachten 'op een volstrekt onacceptabele wijze voor eigen rechter wilden spelen'. Daarbij hebben ze volgens de rechter groot gevaar veroorzaakt door midden op straat in een woonwijk met een vuurwapen te schieten.

LEES OOK: Kinderen in beschoten appartement Den Bosch, politie denkt aan conflict in relationele sfeer

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!