Basketballers Heroes onderuit in 2e finaleduel tegen Leiden

23 mei 2022 om 21:54 • Aangepast 2 juni 2022 om 15:20
In eigen huis hebben de basketballers van Heroes Den Bosch niet nog eens kunnen winnen van ZZ Leiden. Het werd 74-90 voor de titelverdediger. Na een dramatisch zwakke start van de wedstrijd, liep Den Bosch de hele wedstrijd achter de feiten aan. De stand in de serie is nu 1-1. Woensdag is de volgende wedstrijd in Leiden.
Profielfoto van Leon Kersten

Na de winst in de eerste wedstrijd leek Heroes voor de thuiswedstrijd vertrouwen te hebben getankt. Het pakte echter volledig anders uit. Leiden kwam fanatiek uit de startblokken, was genadeloos en Den Bosch was zichzelf niet.

"We waren veel te gehaast in onze aanvallen", sprak coach Eric Braal na afloop. "We speelden heel erg snel en dat leidde wel tot open schoten, maar dat was niet de manier waarop we de eerste wedstrijd wonnen. Toen hadden we veel meer overleg."

Voordat de de kruitdampen in een goed gevulde Maaspoort (2300 toeschouwers) waren opgetrokken keek Heroes na het 1e kwart tegen een vrijwel onoverbrugbare achterstand aan (10-23). Leiden was beter, maar ook scherper en agressiever in de verdediging.

"In de rust heb ik gezegd dat we weer terug moesten naar ons basketbal."

In de Maaspoort leek Heroes bij het begin van de wedstrijd in de volle hal overgemotiveerd, als kinderen die werden vrijgelaten in een snoepwinkel. Coach Braal herkende het probleem wel: "In de rust heb ik gezegd dat we weer terug moesten naar ons basketbal."

Na de rust verbeterde het spel van Heroes en was de ploeg agressiever. De achtervolging werd ingezet. Daardoor stond in het laatste kwart op een gegeven moment nog maar een marge van zes punten op het scorebord (67-73). Alleen kreeg Den Bosch nooit echt grip op de Leidse aanval. "Terugkomen in de wedstrijd kost natuurlijk veel energie en Leiden speelde goed."

Opvallend was dat Austin Price, de topscorer van de eerste wedstrijd met 28 punten, nu geen enkel punt scoorde.

Woensdag is in Leiden de derde wedstrijd in de serie waarin beide teams nu één duel hebben gewonnen. De ploeg die het eerst drie duels wint is kampioen van Nederland. De vierde wedstrijd, is vrijdagavond in Den Bosch en dat is voor de ploeg die woensdag wint de eerste kans om te titel binnen te slepen.