Plan voor mestfabriek in Oss staat op losse schroeven - Omroep Brabant

Plan voor mestfabriek in Oss staat op losse schroeven

25 mei om 14:06 • Aangepast 2 juni om 15:37
nl
De bouw van een grote mestverwerkingsinstallatie in Oss is nog geen gelopen race. De Raad van State heeft besloten dat er eerst een Milieu Effect Rapportage moet komen. Directeur Eric Nooijen van OOC zei eerder dat zo’n beslissing het eind van de plannen zou betekenen. In een eerste reactie wilde hij woensdagmorgen nog niet zo ver gaan. “Maar ik begrijp de Raad van State voor geen meter”.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

Een groep varkenshouders uit Oost-Brabant is al jaren bezig met plannen voor een grote mestverwerkingsinstallatie. De varkensboeren willen per jaar 500.000 ton varkensmest verwerken tot droge korrels die op de wereldmarkt kunnen worden verkocht. Ze hebben daarvoor MACE opgericht, de Mineralen Afzet Centrale Elsendorp. De eerste contacten daarvoor gaan terug tot 2008.

Veel verzet in Oss
De laatste jaren werkt MACE samen met op- en overslagbedrijf OOC uit Oss. De mestverwerking zou op het terrein van OOC kunnen gebeuren. Dat plan riep veel verzet op in de gemeente Oss. De provincie Brabant (vóór) en het gemeentebestuur van Oss (tégen) waren niet eens. Bij de Raad van State kreeg de provincie uiteindelijk gelijk.

Nu blijkt dat er voorlopig toch niet gebouwd kan worden. De provincie vindt dat OOC een Milieu Effect Rapportage op moet stellen voor de houtgestookte biomassacentrale die deel uitmaakt van de plannen. OOC verzet zich daartegen maar de Raad van State gaf de provincie woensdag gelijk.

Miljoenen geïnvesteerd
De boeren van MACE denken met de grote mestverwerkingsinstallatie goedkoper uit te zijn. Het afvoeren en verwerken van mest is voor boeren een flinke kostenpost. Inmiddels hebben zij vele miljoenen geïnvesteerd in de voorbereidingen.

Tijdens de zitting van de Raad van State in december vorig jaar kondigden zowel MACE als OOC aan dat een verplichte MER-procedure reden zou zijn om de plannen te staken. Maar OOC-directeur Eric Nooijen wilde woensdagmorgen nog niet zo ver gaan. “Dit verrast me. Maar we moeten eerst de beslissing lezen.”

LEES OOK:

Mestfabriek op industrieterrein Oss tóch kansrijk, provincie draait besluit gemeente terug

Bewoners nieuwbouwwijk in Oss protesteren bij gemeentehuis tegen komst mestverwerkingsbedrijf

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone