WK Visbakken terug van weggeweest en er is zelfs olie om in te bakken - Omroep Brabant
Video

WK Visbakken terug van weggeweest en er is zelfs olie om in te bakken

25 mei om 20:00 • Aangepast 27 mei om 09:15
nl
Wachten op privacy instellingen...
Het folkloristische WK Visbakken in het vestingstadje Woudrichem is terug van weggeweest. “Na twee stille coronajaren kunnen de kacheltjes op hemelvaartsdag weer worden aangestoken”, zegt Aart Geurts van de organisatie. “Dertig visbakkers doen mee om op nostalgische hout gestookte kacheltjes zalm en poon te bakken.”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“Het WK Visbakken wordt voor de 24e keer gehouden”, vertelt Aart Geurts. “Elk deelnemend team en individuele visbakker krijgt twee stukjes poon en twee stukjes zalm. Een deskundige jury, die onder meer bestaat uit een beroepsvisser en de oud-voorzitter van de coöperatieve visserijvereniging De Hoop, zullen alles proeven en beoordelen om uiteindelijk de beste visbakker te kiezen.”

"De hoogtijdagen van de riviervisserij komen op zo’n dag echt tot leven.”

Het WK Visbakken trok tot en met 2019 jaarlijks duizenden bezoekers uit het hele land. “Hoewel het twee jaar op rij niet kon doorgaan, verwachten we dat er ook nu weer veel bezoekers op af gaan komen”, vertelt Geurts. “Het is en blijft een mooi gezicht: visbakken op een vuurduveltje door deelnemers die zich in nostalgische visserskleding hebben gestoken. De hoogtijdagen van de riviervisserij komen op zo’n dag echt tot leven.”

Nostalgisch is ook de vette walm die bij het evenement hoort en die bij weinig wind als een deken over stadje kan hangen. “Als de wedstrijd volop bezig is zie je de kachelpijpen van de vuurduveltjes heel wat rook uitbraken. Daarnaast veroorzaakt het bakken van vis in de olie ook nog eens een typische geur. Die combinatie van geuren hoort bij dit evenement.”

“Onze vaste 'visman' heeft gelukkig alles kunnen leveren.”

Hoewel er overal een gebrek aan alles is kan er toch gebakken worden. “Onze vaste visman heeft gelukkig alles kunnen leveren”, vertelt Geurts. “Niet alleen de vis maar ook de olie om in te bakken.” Verder vertelt Geurts dat de naam van de wedstrijd het WK Visbakken niet staat voor het wereldkampioenschap visbakken. “Nee, nee, dat is een misverstand. De letters WK staan voor het: Woerkums Kampioenschap Visbakken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.