Jo hoopt dat ara uit Vlijmen 'zijn Kimmetje' is: 'Moet er bijna van huilen'

7 juni 2022 om 10:14 • Aangepast 20 juli 2022 om 14:31
nl
Toen Jo Bogers uit Westerhoven woensdag foto's van de gevonden blauw-gele ara in Vlijmen zag, twijfelde hij geen moment. "Dat is mijn Kimmetje." De 67-jarige Jo had sinds vorig jaar een ara, die hij met veel liefde verzorgde. Maar een paar maanden geleden vloog Kim weg. Sindsdien is het dier spoorloos. "Zijn houding op de foto's is hetzelfde als die van mijn Kim. Ik hoop echt dat het hem is!"
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Jo meldt zich donderdagochtend al vroeg bij Omroep Brabant. Hij had zijn wekker er speciaal voor gezet, want hij was zo ontzettend blij toen hij foto's van de gevonden ara zag opduiken. "Aan de foto's te zien is het die van mij. Hij staat een beetje in elkaar gedoken, zoals Kim ook altijd stond. De lange staart is ook hetzelfde." Hij hoopt heel erg dat hij gelijk heeft en dat hij zijn lang verloren vogel straks terug heeft. "Ik begin er bijna van te huilen."

De blauw-gele ara kocht hij vorig jaar in juni. Hij omschrijft zichzelf als een echte dierenvriend. "Ik heb de ara bij een fokker gekocht. Kim is me zo dierbaar. Hij gaf me troost. Ik vond het ook fijn dat hij altijd wat woordjes zei. Ik was er elke dag mee bezig."

Tot afgelopen november, want toen raakte hij zijn Kim kwijt. Jo had net een nieuw huis in Westerhoven gekocht, dus er liepen vaak mensen naar binnen en buiten om te helpen met klussen. "Ik laat Kim altijd los rondvliegen. Dus als ik de voordeur open wilde laten staan voor de klussers, liet ik Kim en mijn honden in de garage."

Toen Jo op een dag zijn dieren er weer uit wilde halen, ging het mis. "Ik opende de deur en toen schoten mijn honden en Kim eruit. Hij vloog weg, maar draaide zich nog even om toen ik hem riep. Ik dacht dat hij terug zou komen. Maar zodra ik dat dacht, was hij weg."

"Ik was weer een dierbare verloren en hier kon ik geen afscheid van nemen."

Wat volgde was een maandenlange zoektocht. "Ik heb die eerste avond met zaklampen in de hele omgeving gezocht. De dagen daarna heb ik alles in de buurt uitgekamd: Westerhoven, Bergeijk, Valkenswaard." Soms hoorde Jo dat fietsers ergens een ara hadden gespot, of las hij bijvoorbeeld op Facebook dat iemand er een had gezien in België. "Ik ben echt overal heen gegaan om te zoeken, maar ik heb Kim nooit gevonden."

Inmiddels had Jo de hoop opgegeven. "Mijn vrienden zeiden dat ik me erbij neer moest leggen, omdat ik hem nooit meer zou zien. Het was voor mij echt een rouwproces. Ik was weer een dierbare verloren en hier kon ik geen afscheid van nemen."

De verbazing was dan ook groot toen hij de foto's zag van de ara die dinsdag in Vlijmen opdook. Donderdag zoekt Jo al zijn benodigde papieren bij elkaar en gaat hij contact opnemen met Huub, degene die de ara nu heeft opgevangen. Samen kijken ze dan of de gevonden ara van Jo is.

Inmiddels is duidelijk dat de ringnummers niet met elkaar overeenkomen.

LEES OOK: Rara van wie is deze door Huub gevangen ara?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone