Video

Coen fietst na 3 hartaanvallen van Den Haag naar Parijs: 'Doe niks liever'

26 mei 2022 om 15:49 • Aangepast 7 juni 2022 om 13:29
nl
Coen van der Zanden uit Sint-Michielsgestel keek de dood drie keer recht in de ogen. Na drie hartaanvallen fietst hij van Den Haag naar Parijs. Met de vierdaagse monstertocht van 550 kilometer wil hij geld ophalen voor gezonde harten.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Met het zweet op zijn voorhoofd komt hij donderdagmiddag aan in Baarle-Nassau. Met 92 kilometer in de benen, is het tijd voor de tweede tussenstop. "Het gaat goed", zegt Coen enthousiast. "Het is ver, maar als je genoeg traint kan iedereen dit. Het is geweldig dat ik dat kan doen."

Op jonge leeftijd raakte Coen al bekend met hartziekten. "Mijn vader stierf op 56-jarige leeftijd aan zijn vierde hartinfarct. Het zit in de familie." Op z'n dertigste startte Coen zelf met bloeddrukverlagers en cholesterolremmers.

"Ik had stress, rookte en was veel te zwaar."

"Ik had stress, rookte en was veel te zwaar", geeft hij toe. Op zijn veertigste kreeg hij dezelfde hartproblemen als zijn vader. Het kwam door een kransslagadervernauwing. Hij gooide het roer om en stopte met roken, ging meer sporten en viel flink af. Toch lag hij drie jaar later weer in het ziekenhuis met een hartaanval. Kort daarna volgde een derde.

Toen Coen opnieuw in het ziekenhuis lag na een hartaanval (privéfoto).
Toen Coen opnieuw in het ziekenhuis lag na een hartaanval (privéfoto).

De fietstocht verloopt langs verschillende etappes van zo’n 125 tot 175 kilometer. Elke dag fietsen de deelnemers zo’n zes tot acht uur voor de Hartstichting. In totaal fietsen 97 deelnemers de zogenaamde Cycle Paris. Donderdag is de eerste dag.

"Onder de Eiffeltoren houdt niemand het droog."

Komende maandag staan de deelnemers in Parijs. "Eenmaal onder de Eiffeltoren houdt niemand het droog. Dat is echt een kippenvelmoment", weet Anna Koster van de Hartstichting. Ook Coen verwacht dat hij wel een traantje zal moeten laten. "Dat is echt een afsluiting van een periode voor mij", legt hij uit.

De teller staat op bijna een ton. Met het geld doen wetenschappers onderzoek naar oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen.

Toch is de monstertocht voor Coen nog niet genoeg. In het najaar gaat hij nog verder fietsen. Dan wil hij in vijf dagen 750 kilometer fietsen, van Apeldoorn naar Berlijn. "Ik kijk er erg naar uit. Het is een relatief vlak stuk, dus past uitstekend bij mijn gezondheid en wat ik wil doen. Ik vind de uitdaging leuk en ik doe niets liever dan fietsen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone