Man stichtte brand en bracht familie in levensgevaar: 10 jaar cel

27 mei 2022 om 14:14 • Aangepast 7 juni 2022 om 15:33
nl
De 20-jarige adoptiezoon uit een gezin uit Schijndel, moet tien jaar de cel in vanwege brandstichting in zijn ouderlijk huis. Justitie wilde hem veel langer achter de tralies hebben, achttien jaar. Maar de rechter gaat niet mee in de lezing dat U. het gezin in 2020 wilde doden en dat het dus om poging tot moord ging.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Door de brand te stichten, bracht hij het gezin wel bewust in levensgevaar. Dat maakt hem schuldig aan viervoudige poging tot doodslag.

Motief niet achterhaald
De adoptiezoon heeft de beschuldigingen van brandstichting altijd ontkend. Een motief werd daardoor nooit duidelijk. Er waren volgens de ouders geen spanningen binnen het gezin. Wel zou Quincy zich als geadopteerd kind achtergesteld en buitengesloten gevoeld hebben.

Het gezin ontsnapte op 14 oktober 2020 ternauwernood uit het huis aan de Planetenlaan in Schijndel, toen daar 's nachts brand uitbrak. Twee dochters sprongen vanaf de tweede etage naar beneden. De ouders klommen uit het slaapkamerraam naar buiten.

Quincy liep volgens zijn moeder toen al op straat. Hij was via de trap ontsnapt, die toen al in lichterlaaie stond. De vijf gezinsleden liepen brandwonden op.

Motorbenzine
Politie en brandweer gingen eerst uit van kortsluiting op zolder, maar uit onderzoek bleek al snel dat het vuur een etage lager was begonnen. Op de overloop werd motorbenzine gevonden en op de slaapkamer van Quincy lag op het bed een aansteker met roetresten.

Bij zijn vlucht uit het huis had de jongeman handschoenen aan. Die had hij in de tuin uitgetrokken omdat ze verbrand waren, net als zijn kleren.

Hoewel er geen direct bewijs werd gevonden dat Quincy de brand daadwerkelijk stichtte, was het voor de rechter duidelijk dat hij de enige persoon geweest kan zijn die het vuur heeft aangestoken.

LEES OOK: Man bracht familie in levensgevaar door brand te stichten: eis 18 jaar cel

De brand woedde op de bovenverdieping van het huis (foto: Sander van Gils/SQ Vision)
De brand woedde op de bovenverdieping van het huis (foto: Sander van Gils/SQ Vision)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!