Man bracht familie in levensgevaar door brand te stichten: eis 18 jaar cel - Omroep Brabant

Man bracht familie in levensgevaar door brand te stichten: eis 18 jaar cel

13 mei om 16:16 • Aangepast 23 mei om 17:08
nl
Tegen een 20-jarige man uit Schijndel is vrijdag in de rechtbank van Den Bosch achttien jaar cel geëist, omdat hij zijn ouders en zussen in levensgevaar heeft gebracht door brand te stichten hun ouderlijk huis. Twee dochters sprongen vanaf de tweede verdieping naar beneden, waarbij een van hen botbreuken opliep. De adoptiezoon ontkent alle beschuldigingen.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Het gezin wist op 14 oktober 2020 ternauwernood het huis aan de Planetenlaan in Schijndel te ontvluchten, toen daar 's nachts brand was uitgebroken.

Twee dochters sprongen dus uit het raam en raakten gewond. De ouders klommen uit het slaapkamerraam naar buiten. Verdachte Quincy van U. liep volgens zijn moeder toen al op straat. Hij was via de trap ontsnapt, die reeds in lichterlaaie stond.

Alle gezinsleden liepen brandwonden op. De vader en een van de dochters werden al snel verhuisd naar het brandwondencentrum in Groningen. Artsen zeiden tegen de moeder dat ze maar beter alvast afscheid kon nemen. "Want ze wisten niet of ze het wel zouden redden", zei de moeder in een emotionele verklaring in de rechtbank.

De brand woedde op de bovenverdieping van het huis (foto: Sander van Gils/SQ Vision)
De brand woedde op de bovenverdieping van het huis (foto: Sander van Gils/SQ Vision)

Politie en brandweer gingen eerst uit van kortsluiting op zolder, maar uit onderzoek bleek al snel dat het vuur een verdieping lager was begonnen. Op de overloop werd motorbenzine gevonden en op de slaapkamer van de verdachte lag op het bed een aansteker met roetresten. Bij zijn vlucht uit het huis had Van U. handschoenen aan, die hij net als zijn kleding in de tuin had uitgetrokken omdat die verbrand waren.

Negen maanden na de brand werd Van U. opgepakt. Hij liep zelf ook forse brandwonden op en zegt niks met de brandstichting te maken te hebben. Na psychologisch onderzoek is geen stoornis bij hem vastgesteld.

Er is geen concreet motief, zoals spanningen binnen het gezin, gevonden voor de brandstichting. Wel zou de verdachte zich als geadopteerd kind achtergesteld en buitengesloten gevoeld hebben. Volgens de officier van justitie blijft het gissen naar de aanleiding, maar is er voldoende bewijs voor een veroordeling.

De rechter doet op 27 mei uitspraak.

LEES OOK:
Vier gewonden bij brand in huis in Schijndel

Gezin ontsnapt uit vuurzee, zoon (20) ontkent dat hij brand heeft gesticht

Gezin moest uit brandend huis vluchten: zoon opgepakt voor poging tot moord

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.