Video

Marco kon slecht lezen, maar de geboorte van zijn zoontje veranderde alles

28 mei 2022 om 08:00 • Aangepast 7 juni 2022 om 15:33
nl
Eén op de zes Brabanders heeft moeite met lezen en schrijven. En daarmee kunnen ze moeilijker meedoen aan de maatschappij en op hun werk. Veel laaggeletterden schamen zich. "Ik verzon op mijn werk altijd smoesjes om onder het lezen uit te komen", vertelt de 48-jarige Marco Albers uit Sint Willebrord. Maar de geboorte van zijn zoontje Teun veranderde alles. "Ik ben taallessen gaan volgen en kan Teun nu zelf voorlezen."
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Marco is een van de vijf Brabantse genomineerden voor de landelijke Taalheldenprijs. Stichting Lezen en Schrijven heeft deze nieuwe prijs in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor laaggeletterdheid.

"Nu ik beter kan lezen en schrijven, is mijn wereld een heel stuk groter geworden."

Marco was voor lezen en schrijven grotendeels afhankelijk van zijn vrouw Cindy. Aangemoedigd door zijn echtgenote en collega's in de buitendienst van de gemeente Etten-Leur begon Marco toch een cursus. "Nu ik beter kan lezen en schrijven, is mijn wereld een heel stuk groter geworden. Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen."

De steeds grotere rol van internet zorgt dat mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven verder in de problemen komen. Want ook appen en mailen is voor hen een stuk lastiger. Gemeenten en taalhuizen kunnen die mensen helpen. Daar krijgen ze cursussen in lezen, schrijven, rekenen en werken met computers.

Een flyer waarmee Marco stemmen werft (foto: Raoul Cartens).
Een flyer waarmee Marco stemmen werft (foto: Raoul Cartens).

Marco kan nu zelfs de taalheldenprijs 2022 winnen. Op 17 mei kwamen alle genomineerde Taalhelden samen in Utrecht. Ook vier andere Brabantse kandidaten:

  • Angela uit Rijen werkte mee aan een filmpje waarin zij haar verhaal over laaggeletterdheid vertelde.
  • Eric uit Waalwijk volgde Nederlandse lessen via zijn werkgever.
  • Geran uit Deurne deelt haar verhaal bij bedrijven en evenementen om het taboe op laaggeletterdheid te doorbreken.
  • Theo uit Helmond is de oudste genomineerde. Hij begon in 1977 in zijn eigen huiskamer met de eerste lessen voor mensen die ook beter wilden lezen en schrijven. Sindsdien maakt hij zich sterk om anderen te helpen. “Het is echt mijn levenswerk geworden.”

Stemmen op de genomineerden kan tot en met vrijdag 17 juni via de website van Stichting Lezen en Schrijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!