Video

Onverwachte werkonderbreking buschauffeurs Tilburg voorbij

30 mei 2022 om 07:38 • Aangepast 7 juni 2022 om 17:41
nl
In Tilburg reden tot negen uur maandagochtend geen bussen vanwege een werkonderbreking van buschauffeurs. De chauffeurs vroegen meer werkuren voor flexkrachten en gegarandeerd verlof. Daarover gingen ze om zeven uur 's ochtends in gesprek met de directie van Arriva.
Profielfoto van Peter de BekkerProfielfoto van René van Hoof
Geschreven door
Peter de Bekker & René van Hoof

De werkonderbreking vond plaats nadat was besloten in Tilburg eerder over te schakelen naar de zomerdienstregeling vanwege arbeidskrapte.

Ter discussie stellen
"Zo'n zomerdienstregeling betekent dat er minder bussen zouden gaan rijden", legt buschauffeur Sooi van Weegberg uit. "Dat er met een lagere frequentie gereden wordt en er 's avonds na negen uur in bepaalde wijken van Tilburg en de omliggende dorpen geen bus meer komt."

Volgens de chauffeurs is hier geen reden toe. "Wij wilden dit in ieder geval ter discussie stellen omdat wij nog wat mogelijkheden zagen om de frequentie op te hogen." Volgens hen zijn er namelijk genoeg mensen die het werk kunnen doen. "Wij zien in ieder geval nog potentieel bij de 35 uitzendkrachten die wij hebben in Tilburg. Die zouden meer garantie-uren kunnen krijgen tot 1 september."

Mooie afspraken
Volgens Sooi zijn er uiteindelijk 'mooie afspraken' gemaakt met de directie van Arriva. "De uitzendkrachten hebben de garantie gekregen dat ze 32 uur ingezet kunnen worden. Met, als ze dat willen, zelfs uitzicht op meer. Wij hebben verder afgesproken dat geweigerd verlof alsnog toegekend gaat worden en wij hebben de toezegging dat onze directie er alles aan zal doen om per 1 september weer een winterdienstregeling te kunnen invoeren."

De buschauffeurs zijn na het gesprek van maandagochtend tevreden, vertelt Sooi. "Vooral over de manier waarop we met onze directie rond de tafel hebben gezeten. De directie erkent de problemen die er zijn en vindt dat wij in een eerder stadium daarover met elkaar moeten praten."

'Nu ben ik voor niets uit mijn bed gekomen'
Reizigers werden maandagochtend vroeg verrast door de werkonderbreking van de buschauffeurs. "Nu ben ik voor niets ,mijn bed uit gekomen", verzuchtte een studente. Een jongen zag wel een voordeel in de werkonderbreking. "Nu kunnen we niet naar school", vertelde hij lachend. "Kan ik mooi naar huis!"

Maar vlak nadat hij dit zei werd bekend dat de dienstregeling weer werd opgestart en gingen de bussen in Tilburg weer rijden. Tegen de mensen die deze ochtend tevergeefs stonden te wachten op de bus wil Sooi nog wat kwijt: "Sorry mensen, maar dit keer was ook weer actie nodig."

Geen deel van estafettestaking
De werkonderbreking van maandagochtend was volgens een woordvoerster van Arriva niet van tevoren aangekondigd en maakte ook geen deel uit van de estafettestaking in het streekvervoer voor een betere cao.

Door die estafettestaking lag afgelopen weekends een deel van het busvervoer in Tilburg en Eindhoven stil. Arriva houdt er serieus rekening mee dat door een staking van FNV-leden dinsdag verstoringen kunnen optreden in de dienstregeling in en om Den Bosch. Hetzelfde geldt voor de dienstregeling in en om Breda en Oosterhout op 1 juni.

Arriva probeert zoveel mogelijk de normale dienstregelingen te rijden: pas op het laatste moment zal duidelijk zijn of er ritten uitvallen door de staking en welke dat zijn.

LEES OOK:

Buschauffeurs in Den Bosch staken dinsdag voor betere cao

Van 'groot gelijk' tot 'schandalig', dit vinden reizigers van busstaking

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.