Drie nieuwe sterrenrestaurants in Brabant

30 mei 2022 om 13:40 • Aangepast 3 juni 2022 om 13:32
nl
Brabant heeft drie nieuwe sterrenrestaurants: Vigor in Vught, Alma in Oisterwijk en Pikaar in Hilvarenbeek. Ieder jaar deelt Michelin sterren uit aan de beste, exclusiefste restaurants. Onder een groot applaus werden de nieuwe sterrenkoks het podium op geroepen en namen zij de Michelinster in ontvangst.
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

Vigor Vught
Als eerste mocht restaurant Vigor in Vught zijn ster in ontvangst nemen. Lars Albers, chef en eigenaar van Vigor kreeg zelfs een extra schouderklopje. Hij werd door de inspecteurs een krachtige nieuwkomer in de selectie genoemd.

Alma Oisterwijk
Alma, het restaurant van Wouter van Laarhoven uit Oisterwijk mocht ook de stervormige culinaire onderscheiding ontvangen. Dit is overigens niet de eerste Michelin-prijs voor Alma. Eerder ontving het restaurant ook al een Bib Gourmand. Deze worden uitgereikt aan restaurants waar de prijs-kwaliteitverhouding tip-top in orde is.

Alma wint dit jaar ook een Sommelier award, deze is voor Malou Hagenaars. Alma bestaat uit een fine dining en een bodega.

Pikaar Hilvarenbeek
De laatste nieuwe Michelinster gaat dit jaar richting Hilvarenbeek. Daar gaat Cas Pikaar met de prijs naar huis. Met zijn 25 jaar, is hij ook meteen de jongste winnaar dit jaar. Zijn overwinning zat er al een beetje aan te komen: twee jaar terug won hij namelijk al de Michelin Young Chef Award.

De inspecteurs van Michelin gaan anoniem langs bij de restaurants om de boel eens grondig te fijnproeven. Ze letten dan natuurlijk op de smaak van het eten, maar ook hoe het gepresenteerd wordt. Ook houden ze de prijs-kwaliteit in de gaten, oftewel krijg je waar voor je geld?

Wanneer een restaurant eens ster krijgt betekent dat volgens Michelin het volgende:
- 1 ster: 'Uitstekende keuken.'
- 2 sterren: 'Een verfijnde keuken die een omweg waard is.'
- 3 sterren: 'Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is.'

Restaurant Oonivoo uit Uden heeft dit jaar zijn Michelinster moeten inleveren. Eigenaar Marco van Bergen schrijft op de Instagram-pagina van het restaurant dat de teleurstelling groot is. “We ontvingen het nieuws afgelopen zaterdag. Het is niet te bevatten dat je na zo’n korte periode, waarin we naar onze overtuiging onszelf allen maar hebben doorontwikkeld nu de ster alweer kwijt zijn."

Elk jaar is het voor restaurants spannend of je je ster mag behouden. Deze restaurants mogen ook komend jaar met hun culinaire prijs shinen:
- Tribeca in Heeze (2 sterren)
- Lindehof in Nuenen (2 sterren)
- De Treeswijkhoeve in Waalre (2 sterren)
- Wolfslaar in Breda
- Noble Kitchen in Cromvoirt
- Wiesen in Eindhoven
- Zarzo in Eindhoven
- Tillia in Etten-Leur
- De Rozario in Helmond
- Noble in Den Bosch
- Sense in Den Bosch
- Zout & Citroen in Oosterhout
- Versaen in Ravenstein
- Wollerich in Sint-Oedenrode
- O&O in Sint Willebrord
- Monarh in Tilburg
- Eden in Valkenswaard
- Vista in Willemstad
- Mijn Keuken in Wouw

Bekijk hieronder een volledig overzicht van de culinaire hotspots:

Wachten op privacy instellingen...

Restaurant De Rozario in Helmond heeft zijn Michelinster behouden. Chef Jermain de Rozario zijn leven was een rollercoaster. De Rozario maakt geen geheim van zijn roerige verleden. Maar toen rolde hij de horeca in. In 2018 kreeg hij zijn eerste Michelinster en eindelijk de erkenning waar hij zijn leven naar op zoek was. Het leven van Jermain bestaat volledig uit contrasten; de ‘drukke’ vader en topkok tegelijk. Lukt het hem om zijn toekomstige doelen -o.a. een tweede Michelinster- te verwezenlijken?

Jermain de Rozario: Druk op de ketel is te zien op maandag 6 juni (2e Pinksterdag) overdag op verschillende tijdstippen en in de avond vanaf 17.45 uur en dan ieder uur herhaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!