Tanken in Duitsland fors goedkoper: is op en neer rijden de moeite waard? - Omroep Brabant

Tanken in Duitsland fors goedkoper: is op en neer rijden de moeite waard?

31 mei om 07:00 • Aangepast 8 juni om 09:15
nl
Ga jij naar Duitsland toe om te tanken? Vanaf vandaag kan dat weleens heel lucratief voor je zijn. Door een flinke accijnsverlaging in Duitsland is een liter benzine zomaar 50 cent goedkoper dan in Nederland. Zelfs een rit van 200 kilometer kan zo nog voordeel opleveren. Hier kun je zien hoeveel jij kan besparen.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Duitsland verlaagt per 1 juni drie maanden lang de belasting met 35 cent per liter. En daardoor zou het kunnen dat een liter E10 bij onze oosterburen straks zo’n 1,72 euro kost. Een stuk goedkoper dan de ongeveer 2,35 euro per liter in Nederland.

Dan kan een ritje vanuit bijvoorbeeld Cuijk of Boxmeer je 20 euro per tankbeurt schelen. Met ongeveer 20 minuten heen en 20 minuten terugrijden is dat wel de moeite. Of vanuit Deurne even de grens over bij Venlo en je hebt 15 euro bespaard.

Zelfs een rit vanuit Tilburg levert je ruim 7 euro winst op. Maar of het de moeite waard is om daarvoor bijna 2,5 uur in de auto te zitten (2 keer 1 uur en een kwartier) is nog maar de vraag. Voor veel plekken in Brabant is tanken in België een veel slimmer plan.

Wachten op privacy instellingen...

Hoe hebben we dit berekend? Daarvoor hebben we een auto genomen met een tankinhoud van 45 liter en een verbruik van 1 op 15. We hebben uitgerekend hoeveel je bespaart inclusief het op en neer rijden naar Duitsland. Dat hebben we gedaan vanuit vier tankstations in Duitsland:

  • Argos in Wyler, over de grens bij Nijmegen,
  • Shell in Goch, over de grens bij Gennep,
  • Aral in Herongen, over de grens bij Venlo,
  • Aral in Elmpt, over de grens bij Roermond.

Maar er moet nog een slag om de arm gehouden worden. Het is nog niet zeker dat de prijzen woensdag meteen gaan zakken en met hoeveel. Sommige merken maken mogelijk eerst de oude voorraad op tegen de oude prijzen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs tankstations aan de Duitse kant van de grens.

Verkeerschaos verwacht
"Twee weken geleden was de prijs hier nog 2,00 euro, maar de prijzen stijgen snel, hier nu al 2,30 euro", zegt een pomphoudster in het Duitse Gronau bij Enschede. "Als woensdag de prijs zakt, staat die weer op het niveau van twee weken geleden. Dat loont nauwelijks om de grens over te komen. Ik verwacht dan ook geen grote files."

Weer andere pomphouders durven geen voorspelling te doen. "Ik kan niet in een glazen bol kijken", zegt de ondernemer van een tankstation in Elmpt, net over de grens bij Roermond. "We laten ons verrassen." In Kaldenkirchen wordt wel een verkeerschaos verwacht. Wie die moet aanpakken? Niemand weet het. De pomphouders zeggen dat het hun zaak niet is, de politie wacht af en de gemeenten hebben geen plannen de drukte te regulieren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.