Laborant Harm gooit het roer om en gaat kaas maken: 'Iets heel anders'

4 juni 2022 om 10:00 • Aangepast 7 juni 2022 om 10:22
nl
Harm van Dijk uit De Rips besloot twee jaar geleden het roer helemaal om te gooien. Zijn baan als laborant bij een dierenarts zegde hij op, om kaasmaker te worden. Hij haalt de melk op bij de boer, maakt er kaas van in zijn eigen kaasmakerijtje. De boer verkoopt die vervolgens weer op zijn eigen bedrijf. De provincie is zo gecharmeerd van zijn project dat hij er een prijs voor kreeg.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Onze Zuivel heet het bedrijf dat Harm startte samen met zijn compagnon Iwan Gijsbers. Eigenlijk kwam het ineens op zijn pad, zegt hij. Hij las een oproep van Innovatiehuis De Peel in de krant.

"Boeren zochten kaasmakers om hun melk te 'verkazen'. En dat sprak mij eigenlijk wel aan. Omdat het heel iets anders is." Hij moet er zelf ook wel om lachen, maar ziet nog steeds een rode draad: "Het is nog steeds in de agrarische sector."

Het idee was geboren, maar van laborant naar kaasmaker was toch nog wel een grote stap. "Ik heb bij veel mensen in de sector kennis op mogen doen en natuurlijk een opleiding gedaan. En via het Innovatiehuis ben ik in contact gekomen met Iwan, zodat het ook mogelijk werd." Iwan had de zakelijke insteek en investeringsmogelijkheden en zocht een enthousiasteling als Harm om samen te beginnen.

Harm haalt melk op bij een boerderij in Nuenen (foto: Omroep Brabant)
Harm haalt melk op bij een boerderij in Nuenen (foto: Omroep Brabant)

Inmiddels haalt Harm bij zeven boeren in de omgeving melk op. 2000 liter past er in de tank op de aanhanger achter zijn bestelbus.

Woensdagochtend staat hij om acht uur op de stoep bij Julia Gevers in Nuenen. Haar ouders hebben 90 melkkoeien. In het Zuivelhuisje naast de boerderij verkopen ze verse melk uit een tap, eieren, honing, zelfgemaakt appelsap, aardappels en nu dus ook kaas van hun eigen melk. Iets wat Julia al heel lang wilde, maar kaas maken kost veel tijd en die hadden ze niet. Harm biedt dus uitkomst.

"We voelen dat we op de goede weg zitten."

Met de melk in de tank rijdt Harm een half uur later naar zijn kaasmakerij in De Rips. Over acht weken ligt de kaas in het Zuivelhuisje, zo is de bedoeling.

In de rijpingskamer ligt een enorme hoeveelheid kazen. Van buffelmelk, met pesto, fenegriek, Italiaanse kruiden. Kazen van verschillende boerenbedrijven, met allemaal een andere smaak. "Dat is juist het mooie. We maken alle kaas op dezelfde manier. Dat ze allemaal anders smaken, is dus het verhaal van de boer zelf. Wat eten zijn koeien? Komen ze veel of weinig buiten? Alles heeft invloed op de smaak. Dat is dus meteen de bijzonderheid van die boer."

De melk uit Nuenen wordt langzaam kaas (foto: Omroep Brabant)
De melk uit Nuenen wordt langzaam kaas (foto: Omroep Brabant)

De provincie Brabant ziet het bedrijf van Harm en Iwan als een prachtig voorbeeld van de 'korte keten', zoals de provincie het graag ziet. De consument weet beter waar z’n voedsel vandaan komt en dat zorgt voor meer waardering voor het voedsel.

"Boeren beseffen dat de band met de burger beter wordt als ze hun producten op het eigen bedrijf verkopen. Bovendien levert het een nieuw verdienmodel op”, zei gedeputeerde Elies Lemkes daar eerder over. De prijs die Harm en Iwan daarvoor hebben gekregen maakt Harm trots.

"Er is draagvlak voor ons idee."

"We voelen dat we op de goede weg zitten. Er is draagvlak voor ons idee. Het is hartstikke spannend maar we hebben iets gevonden waar mensen achter staan." Hij hoopt dit nog jaren te kunnen doen en zijn klantenkring verder uit te breiden.

“Hier in Brabant zijn naar verhouding weinig kaasmakers, maar er zijn veel agrariërs én zij beseffen allemaal dat de band met de burger beter kan."

Over acht weken liggen de kazen van Julia in het Zuivelhuisje. Lang zal die daar niet blijven liggen. De vorige 200 kilo was in een mum van tijd uitverkocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.