Koningin Máxima maakt parachutesprong in Breda: 'Heel erg spannend'

1 juni 2022 om 16:07 • Aangepast 2 juni 2022 om 16:20
nl
Koningin Máxima heeft woensdag in Breda een parachutesprong gemaakt. Dat deed ze toen ze een bezoek bracht aan de Defensie Para School (DPS) in Breda, die alle parachuteopleidingen binnen de krijgsmacht verzorgt.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

"Spannend. Heel erg", zei de koningin bij aankomst op de kazerne. Na een instructie maakte Máxima haar eerste officiële tandemsprong.

"Ik moest echt tegen mezelf zeggen: je moet nog ademhalen."

Even leek het erop dat de geplande sprong niet kon doorgaan, omdat het aan het begin van de dag flink regende in Breda. Tegen twee uur klaarde de lucht genoeg op om een veilige sprong te maken.

Wachten op privacy instellingen...

"Ik moest echt tegen mezelf zeggen: je moet nog ademhalen", zei Máxima na afloop. Maar ze sprong uiteindelijk 'vol vertrouwen', ook dankzij de goede begeleiding en uitleg die ze vooraf kreeg.

"Het was heel spannend. En natuurlijk word je zenuwachtiger naarmate het moment nadert." Het ogenblik dat de vorstin op het randje van het vliegtuig zat, omschreef ze kort maar krachtig: "Snel."

Foto: ANP
Foto: ANP

De DPS leidt jaarlijks achthonderd tot duizend militairen op tot parachutespringers. De opleiding is in eerste instantie bedoeld voor de special forces van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers. Ook de Luchtmobiele Brigade van de Landmacht krijgt er opleidingen.

De koningin sprak met militairen over hun opleiding en met instructeurs over hun werk en operationele inzet in missies. Zo ondersteunde de Defensie Para School onder meer missies in Mali en Afghanistan.

Na de uitleg kreeg koningin Máxima een rondleiding door de trainingshal, waar ze onder meer een demonstratie kreeg over parachutevouwen.

Foto: ANP
Foto: ANP

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.